
Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, απευθύνοντας θερμό χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους με την ευχή για συνεργασία όλων προς επίτευξη των στόχων της Ημερίδας. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι κ.κ. Μούρνος, Κονακλίδης και Βοργιαζίδης. Εισηγήτρια της Ημερίδας ήταν η κ. Αναστασία Μιχ. Πάπαρη, αρχιτέκτων Α.Π.Θ. – πολεοδόμος /urban designer Πανεπ. Λονδίνου (U.C.L., The Bartlett, M. Phil.) η οποία ανέπτυξε το θέμα ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ. Αφού ευχαρίστησε όσους υποστήριξαν με οποιοδήποτε τρόπο την εργασία, αναφέρθηκε στα ζητήματα, που απασχολούν σήμερα την Ημαθία και αντανακλώνται στο γεωγραφικό της χώρο (πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής τομέας, πολιτισμός, τουρισμός, προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος στις πόλεις, τους οικισμούς και το εξωαστικό περιβάλλον, μεταφορές, δίκτυα κ.ά.). Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις έννοιες του πολιτισμού και της αειφορίας, προτείνοντας ένα νέο πρότυπο χωρικής ανάπτυξης για την Ημαθία, ικανό να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση, η οποία δεν είναι μονοσήμαντα οικονομική. Εστίασε την προσοχή της στα ζητήματα της αστικής χωρικής ανάπτυξης (υποβαθμισμένες γειτονιές, ιστορικά κέντρα κ.ά.) και σε ειδικά ζητήματα, που εμφανίσθηκαν στη διεθνή πρακτική, όπως η βιώσιμη κινητικότητα, ο βιοκλιματικός αστικός σχεδιασμός, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η διαπολιτισμικότητα. Επίσης, πρότεινε την προσαρμογή του συσταθέντος με ΦΕΚ Οργανισμού Εφαρμογής Πολεοδομικού Σχεδιασμού Ν. Ημαθίας στα νέα διοικητικά δεδομένα, που έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η κα Θωίδου ανέπτυξε τη σημασία των χωρικών πολιτικών και των ‘τοποκεντρικών’ προσεγγίσεων στη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία, καθώς και τις σημαντικές δυνατότητες χωρικής ανάπτυξης της Ημαθίας. Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Χωροταξίας και Ανάπτυξης, που εδρεύει στη Βέροια, με τους τοπικούς φορείς σε ζητήματα σχετικά με το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος. Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης τέτοιων μελετών για τις Π.Ε. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και την αναγκαιότητα ένταξής τους στον συνολικότερο πολιτικό σχεδιασμό της αιρετής περιφέρειας.
Η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε γύρω από την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ειδικού φορέα για τη χωρική ανάπτυξη στα πλαίσια της αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Π.Κ.Μ. σε ειδικά ζητήματα, όπως, π.χ., το Δέλτα των ποταμών Αλιάκμονα, Λουδία και Αξιού (Κονακλίδης), την εφαρμοσιμότητα των προτάσεων (Βοργιαζίδης), τις δυνατότητες και την αναγκαιότητα συνεργασίας με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (Σεγκούνη), τη χρησιμότητα και επομένως την ανάγκη έκδοσης της εργασίας (Τσιαμήτρος), εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα της Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων στην Ημαθία (Μανωλοπούλου), τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάπτυξη της υπαίθρου (Παπαδοπούλου), την αναγκαιότητα ύπαρξης χωροταξικού σχεδιασμού για την Π.Ε. Ημαθίας με παράδειγμα τη χωροταξία στις περιφέρειες της Ιταλίας (Λαμπίδης) κ. ά. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καραπαναγιωτίδης τόνισε την ορθή πρόβλεψη που έκανε η (πρώην) νομαρχία Ημαθίας για την ανάγκη ύπαρξης χωρικού προγραμματισμού και σχεδιασμού, ως μέσου για την αντιμετώπιση της κρίσης και εξόδου απ’ αυτήν, ενώ έδωσε έμφαση στις δυνατότητες συνεργασίας με τους δήμους της Ημαθίας πάνω στους στόχους, που παρουσιάστηκαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου