Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Σύσκεψη για την ΕΒΖ.


Το Επιμελητήριο Ημαθίας την Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με μοναδικό  θέμα την πώληση και το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Στην σύσκεψη ήταν παρόντες εκπρόσωποι όλων σχεδόν των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, των ΟΤΑ, Περιφερειών και Δήμων, της διοίκησης της ΕΒΖ, αλλά και συνδικαλιστικοί, αγροτικοί και κοινωνικοί φορείς από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία καθώς και την Θεσσαλία.
Στην σύσκεψη εκφράστηκαν οι ανησυχίες για την πορεία του εργοστασίου και την πώληση του από την  Αγροτική Τράπεζα, ενώ κατατέθηκαν οι απόψεις και οι προτάσεις για το μέλλον από όλους τους εμπλεκόμενους.

Σύγκλιση στις θέσεις όλων των παρευρισκομένων υπήρξε στην επιτακτική ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας των εργοστασίων της ΕΒΖ, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η αξιοποίηση των καλλιεργητικών δυνατοτήτων της περιοχής, και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, εργαζομένων και εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία.
Για το σκοπό αυτό απαιτείται πρωτίστως η στήριξη της καλλιέργειας των τεύτλων και των τευτλοπαραγωγών ώστε να υπάρξει πρώτη ύλη με παράλληλη διατήρηση της ποσόστωση στη ζάχαρη.
Η αξιοποίηση  των υποδομών της ΕΒΖ  και η επέκτασης της και σε άλλες δράσεις με παραγωγή νέων και καινοτόμων προϊόντων, η σωστή διαχείριση και διοίκηση, με επίκεντρο την αξιοποίηση της καλής ποιότητας  των ελληνικών ζαχαρότευτλων και την προώθηση της ελληνικής ζάχαρης σε νέες αγορές με ανταγωνιστική τιμή είναι μερικά βασικά στοιχεία επιβίωσης της εταιρείας και καλούνται όλοι να συνδράμουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Η  συνεχιζόμενη επί σειρά ετών απαξίωση της ΕΒΖ από την ΑΤΕ με την μείωση της ποσόστωσης, την απουσία επενδύσεων, τα υψηλά επιτόκια χρηματοδοτήσεων,  την ματαίωση προγράμματος βιοαιθανόλης κλπ που, οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο πρέπει να σταματήσει.
Η πώληση της ΕΒΖ από την ΑΤΕ δεν είναι λύση και θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον παραγωγικό ιστό όλης της Βόρειας Ελλάδας.
Απαιτείται η «ανάσταση» της εταιρείας  η οποία μπορεί να επιτευχθεί με ορθολογικό τρόπο και σύγχρονο μάνατζμεντ, ώστε να γίνει ανταγωνιστική και βιώσιμη δίνοντας διέξοδο και ελπίδα στην ελληνική περιφέρεια.
Καλούμε όλους να δώσουνε το παρών και να αγωνιστούνε προς την κατεύθυνση αυτή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...