Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΤΡΟΦΙΑ στην Ημαθία; Ναι μπορεί να γίνει!

     Οι περισσότεροι όταν ακούνε για εκτροφεία σαλιγκαριών συνήθως η πρώτη τους αντίδραση είναι να αστειευτούν. Είναι κάτι το πρωτότυπο και καθόλου συνηθισμένο εδώ σε εμάς που έχουμε μάθει τα ροδάκινα , τα αμπέλια , τα μήλα και άλλα προϊόντα της περιοχής μας.
    Τον τελευταίο καιρό όμως είναι πάρα πολλοί οι αγρότες που λόγω της οικονομικής κρίσης ψάχνουν κάτι το διαφορετικό και θέλουν να ξεφύγουν από τα κλασσικά  προϊόντα. Για όσους θέλουν να κάνουν κάτι το διαφορετικό και να έχουν και ένα καλό εισόδημα εμείς θα σας προτείναμε να διαβάσετε για την σαλιγκαροτροφία.
      Αρκετοί είναι οι αγρότες της περιοχής μας που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το συγκεκριμένο θέμα αλλά δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες. Εμείς ψάξαμε , μάθαμε και σας τις παρουσιάζουμε. Θα δείτε πως η σαλιγκαροτροφία είναι πολύ ενδιαφέρουσα , κερδοφόρα και επίσης ενδείκνυται ειδικά για τους φίλους αγρότες που έχουν λίγα στρέμματα!






     Στην Ελλάδα, έως και πριν μερικά χρόνια, το διατροφικό σαλιγκάρι προερχόταν εξ
ολοκλήρου από τη συλλογή στη φύση και ήταν ένα εποχιακό προϊόν με καταναλωτές
που συνδέονταν με τοπικές παραδόσεις.
Τώρα, η εκτροφή σε ανοιχτό βιολογικό κύκλο αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και
μετά από πολλά χρόνια μελετών και πειραμάτων, έχει πλέον φτάσει στο σημείο να
είναι μια ασφαλής και ελεγχόμενη δραστηριότητα, που διαδίδεται συνεχώς και
εξασφαλίζει τη συνεχή διάθεση των σαλιγκαριών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου,
χωρίς να περιορίζεται στα σαλιγκάρια που βγαίνουν μετά τη βροχή.
Στην Ελλάδα, μία χώρα που διαθέτει άριστες κλιματολογικές και εδαφολογικές
συνθήκες για την εκτροφή των σαλιγκαριών, ξεκίνησαν ήδη και αναπτύσσονται με
ραγδαίους ρυθμούς σαλιγκαροτροφεία ανοιχτού βιολογικού κύκλου, σύμφωνα με τις
προδιαγραφές του Διεθνούς Ινστιτούτου και με την καθοδήγηση του αποκλειστικού
αντιπροσώπου της, της εταιρείας Fereikos-Helix που εδρεύει στην Κόρινθο.


2. ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ
Η FEREIKOS-HELIX προτείνει τη δημιουργία ανοιχτού σαλιγκαροτροφείου
ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου, σύμφωνα με το πρότυπο του Διεθνούς Ιταλικού
Ινστιτούτου, σε ελεύθερη γη, χωρίς σκεπάσματα. Εκτός του ότι το σαλιγκάρι
αναπτύσσεται στο φυσικό του περιβάλλον, το μοντέλο αυτό έχει πολλά
πλεονεκτήματα όπως λιγότερα κόστη και λιγότερες εργατοώρες.
Κάποιες από τις χώρες που έχουν υιοθετήσει ήδη το ιταλικό σύστημα είναι οι
παρακάτω: Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Αλβανία, Βουλγαρία,
Σουηδία, Ελβετία, Φινλανδία, Περού, Σερβία, Εκουαδόρ…




3. ΤΟ ΕΙΔΟΣ HELIX-ASPERSA
Το Helix–Aspersa είναι από τα πιο διαδεδομένα
είδη σαλιγκαριού που συναντώνται στη
Μεσογειακή λεκάνη και είναι ένα είδος για
αγροτική ή βιομηχανική εκμετάλλευση το οποίο
παρουσιάζει τη μεγαλύτερη και ακριβότερη
ζήτηση παγκοσμίως. Έχει κυρτό κέλυφος, το
οποίο επεκτείνεται πλάγια στο κάτω μέρος και
φέρει 3-4 σπείρες. Το Helix–Aspersa εκτός του
ότι είναι το ακριβότερο, επιλέχθηκε διότι σε
σύγκριση με άλλα είδη έρχεται πρώιμα σε
πλήρη ανάπτυξη (εντός 12 μηνών) και
προσαρμόζεται εύκολα σε συνθήκες εκτροφείου. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά
του είναι η υψηλή αναπαραγωγική του ικανότητα (έως 120 αβγά ετησίως) και η
ανθεκτικότητά του στις καιρικές συνθήκες.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
 Αποτελεί διαιτητική και νηστίσημη λιχουδιά, εύκολου και γρήγορου
μαγειρέματος με γεύση ντελικάτη.
 Λίγες θερμίδες
 Ελάχιστα λίπη
 Μεγάλη περιεκτικότητα σε:
 Ανόργανα θρεπτικά στοιχεία
 Αμινοξέα
 Ευεργετικά λιπαρά οξέα






4.ΤΡΟΠΟΣ EKTΡΟΦΗΣ
Τα σαλιγκάρια εκτρέφονται σε επίπεδα αλλά και επικλινή εδάφη. Ο χώρος εκτροφής
θα πρέπει να είναι χέρσος και ενιαίος.










α. Αρχικές εργασίες
Καταρχήν, πραγματοποιείται εδαφολογική, χημική και φυσική ανάλυση του εδάφους
από τους έμπειρους αναλυτές του Ινστιτούτου για να επιβεβαιωθεί εάν το έδαφος
είναι κατάλληλο και ευνοϊκό για τα σαλιγκάρια. Από τη δομή του εδάφους εξαρτάται
πόσο νερό θα χρειαστούμε και ποιους σπόρους θα σπείρουμε ώστε να έχουμε τα
καλύτερα διατροφικά αποτελέσματα για τα σαλιγκάρια. Κατόπιν, θα πρέπει να γίνει
ανάλυση νερού σε κάποιο χημείο της περιοχής σας.








β. Διατροφή
Τα σαλιγκάρια που εκτρέφονται σύμφωνα με το ανοιχτό σύστημα, τρέφονται
αποκλειστικά με φυτά. Υπάρχουν πολλά είδη φυτών που ικανοποιούν τις ανάγκες
των σαλιγκαριών και ανάλογα με το έδαφος σας προτείνονται οι αντίστοιχες
ποικιλίες κηπευτικών από πιστοποιημένους σπόρους.






γ. Άρδευση
Η απαιτούμενη ποσότητα νερού εξαρτάται από δύο στοιχεία:
α) τη θερμοκρασία της εποχής – την παρουσία ή μη ζεστών ανέμων
β) την ποιότητα και τη δομή του εδάφους.








δ. Κλιματολογικές συνθήκες
Το σαλιγκάρι δεν επηρεάζεται από το υψόμετρο του εκτροφείου (πεδινό – ορεινό) και
καλλιεργείται σε περιοχές με ζεστό κλίμα όπως η Αίγυπτος, Τυνησία αλλά και σε
περιοχές με ψυχρό κλίμα όπως η Σουηδία και η Φινλανδία. Σύμφωνα με τις
κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας όμως, σας δίνεται η ανάλογη μελέτη και
συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασιών.






ε. Σαλιγκάρια αναπαραγωγής (Μάνες)
Τα σαλιγκάρια αναπαραγωγής (μάνες) είναι
επιλεγμένα, με επίσημο πιστοποιητικό το οποίο
αποδεικνύει την καταγωγή, την ποικιλία και την
υγιεινή που χρειάζονται στο διεθνές εμπόριο. Τα
σαλιγκάρια αναπαραγωγής είναι απαραίτητο να
αγοραστούν μια φορά, μόνο κατά το πρώτο έτος της
καλλιέργειας. Στα μέσα του 2ου έτους θα αρχίσει η
απόδοση του εκτροφείου και οι μάνες θα παράγονται
από εμάς τους ίδιους.




ζ. Εχθροί – Προστατευτικά μέτρα
Κάποιοι από τους εχθρούς των σαλιγκαριών είναι τα τρωκτικά, οι γυμνοσάλιαγκες,
τα σκαθάρια κ.α. Λόγω του ότι η εκτροφή γίνεται με φυσικό τρόπο, είναι απολύτως
φυσιολογικό να υπάρξουν απώλειες, οι οποίες όμως έχουν υπολογιστεί στην τελική
απόδοση.
Σύμφωνα με την περιοχή, το υψόμετρο, τους ανέμους, το νερό, τους κατά τόπους
εχθρούς, το έδαφος και τα στρέμματα σας δίνεται η αντίστοιχη μελέτη η οποία θα
πρέπει να ακολουθείται πιστά.




5. FEREIKOS-HELIX
Η εταιρία FEREIKOS-HELIX εδρεύει στην Κόρινθo και αντιπροσωπεύει πανελλαδικά το
Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας.
Η FEREIKOS-HELIX …
σας προμηθεύει:
 Μάνες κτηνιατρικά ελεγμένες πιστοποιημένες (μία φορά)
 Ειδικό δίκτυ εσωτερικής περίφραξης (μία φορά με εγγύηση 15 χρόνων)
 Σπόρους για αναπαραγωγή και πάχυνση (ετησίως)
… και σας παρέχε ι :
ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ : Μέσω ατομικής μελέτης, προγράμματος εργασιών και τακτικούς
ελέγχους από τους γεωπόνους της εταιρίας.
ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙ : κατόπιν συμβολαίου (άνευ χρονικών ορίων) όλη την παραγωγή
σας στην τιμή που δίνεται κάθε Ιανουάριο και ισχύει για όλο το


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ FEREIKOS-HELI X :
 Αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων- έλεγχος βιωσιμότητας μονάδων εκτροφής
 Τεχνογνωσία και παρακολούθηση των μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών με
τακτικούς ελέγχους
 Πλήρες πρόγραμμα εργασιών προς τους εκτροφείς
 Συμβολαιακή καλλιέργεια (αγορά τελικού προϊόντος)
 Εκπαιδευτικές δραστηριότητες (Ημερίδες, Σεμινάρια, Πρακτική άσκηση -
εθελοντισμός)
6. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
H σαλιγκαροτροφία είναι μια ιδιαίτερη και δύσκολη παραγωγή, γι’αυτό κάθε
μελλοντικός εκτροφέας θα πρέπει:
1. να έχει γνώσεις αγροτικών εργασιών και να διαθέτει υπομονή, καθώς το
πρώτο εισόδημά του θα έρθει μετά από 18 μήνες.
2. να διαθέτει εδαφική έκταση τουλάχιστον πέντε (5) στρεμμάτων ώστε να αξίζει
τον κόπο να ασχοληθεί.
3. να έχει εξασφαλίσει την υδροδότηση του χωραφιού του με γεώτρηση, πηγάδι,
ποτάμι, λίμνη.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το νερό είναι βασικός παράγοντας και χρειαζόμαστε αρκετή ποσότητα,
γι αυτό και το δίκτυο του Δήμου δεν μας καλύπτει και ανεβάζει πολύ το κοστολόγιο.
7. ΚΟΣΤΟΣ
Πριν αρχίσει η εκτροφή θα πρέπει να γίνει η διαμόρφωση του χωραφιού:
Περίφραξη
Τοποθέτηση λαμαρινών
Τοποθέτηση τεχνητής βροχής
Λίπανση-απολύμανση


Τοποθέτηση πασσάλων
Το κόστος εξαρτάται από το τί υπάρχει ήδη και από το τί θα πρέπει ακόμη να γίνει,
κάθως και από την επιλογή των υλικών.
Ενδεικτικό κόστος 5 στρεμμάτων
 Αγορά μάΑγορά μάνες
 Πιστοποιημένοι σπόροι για φύτεμα
 Προμήθεια ειδικών διχτυών
 Τεχνογνωσία – Επίβλεψη
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 14.500€ +Φ.Π.Α




8. ΑΠΟΔΟΣΗ
Η παραγωγή είναι ετήσια και η απόδοση άνα στρέμμα κυμαίνεται από 1000 -1500
κιλά.




Ευχαριστούμε θερμά την εταιρία FEREIKOS-HELIX για τις πληροφορίες που μας έδωσε. Ελπίζουμε οι αγρότες του Νομού Ημαθίας να δουν με ενδιαφέρον αυτήν την εναλλακτική πρόταση καλλιέργειας.
Για όσους θέλουν και ενδιαφέρονται να μάθουν και άλλα τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρίας είναι:


FEREIKOS-HELIX


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΤΡΟΦΙΑΣ
Παλαίμoνος τέρμα Τ.Κ. 20100 Κόρινθος
Τηλέφωνο: 27410 – 80165, 80166
E-mail: info@fereikos-helix.gr
www.fereikos-helix.gr










4 σχόλια:

  1. Poli oraio kai olokliromeno to arthro. To exo skeftei gia ta saligkaria...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σκεφθείτε το και για καλλιέργεια Gpoji berry. Κάτι το εντελώς καινούριο!
    Διάθεση φυτών από τον Βιο-μπαξέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 15.000 gia 5 stremmata me ola komple? Den mas lene omow posa bgazei kaneis apo to kilo kai se poro kairo kaneis aposvesi.Toulaxiston theoritika na exoume mia eikona

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα πολύ ωραίο το άρθρο σας!
    Θα ήθελα να προσθέσω πως υπάρχουν και κλειστού τύπου κατασκευές (δηλαδή σκεπασμένες). Στις σκεπασμένες οι τροφές κοστίζουν το τριπλάσιο γιατί εκεί δεν έχει λουλούδια κτλπ. Βγάζεις όμως και διπλάσια ποσότητα ή και παραπάνω σαλιγκαριών.
    Στην ανοιχτού τύπου που έχετε στο άρθρο και την οποία έχω και εγώ οι τροφές δεν κοστίζουν τόσο πολύ απλά υπάρχουν απώλειες γτ είναι ανοιχτού τύπου. Φροντίδα θέλει λίγο παραπάνω.

    Τα σαλιγκάρια για εξαγωγή συνήθως τα παίρνουν από 3,7 με 4 ευρώ το κιλό. Αυτή είναι μια μέση τιμή. Δηλαδή στον ένα τόνο βγάζεις 3500 - 4000 ευρώ . Αν τώρα έχεις όρεξη και τρέξεις και βρεις στην περιοχή σου εστιατόρια ή ξενοδοχεία κτλπ και τα δώσεις λιανική μπορεί το κιλό να φτάσει και 11 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...