Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Συναυλία Χορωδιών με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου


Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2011 και ώρα 20.00 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας, η Μεικτή Χορωδία της Στρατιωτική Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων μαζί με την Μεικτή Χορωδία ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας θα μας μεταφέρουν στην επανάσταση του 1821, καθώς και στην γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου , μέσα από μελωποιημένη ποίηση μεγάλων ελλήνων ποιητών όπως ο Διονύσιος Σολωμός
, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης,ο Ιωάννης Πολέμης, καθώς και μέσα από δημώδη άσματα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Της ΣΣΑΣ

Η Σχολή ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1926 με πρώτη ονομασία «Στρατιωτική Ιατρική Σχολή» και λειτούργησε μέχρι το 1935. Το 1937 επανιδρύθηκε ως «Σχολή Αξιωματικών Στρατιωτικών Υπηρεσιών» (ΣΑΣΥ), στην οποία φοιτούσαν Ιατροί και Στρατολόγοι. Η ΣΑΣΥ ανέστειλε τη λειτουργία της με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και οι μαθητές της επάνδρωσαν της υγειονομικές υπηρεσίες, μέχρι τη γραμμή του μετώπου, καθώς και τις στρατολογικές υπηρεσίες του μαχόμενου Στρατού. Όλοι τους θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του έθνους. Το 1947 το Υγειονομικού τμήμα της ΣΑΣΥ έπαυσε να λειτουργεί και συγκροτήθηκε εκ νέου η Στρατιωτική Ιατρική Σχολή (ΣΙΣ) στη Θεσσαλονίκη. Από το 1953 και σταδιακά, προστέθηκαν τα τμήματα Κτηνιατρικού, Οδοντιατρικού και Φαρμακευτικού. Το 1970 η ΣΙΣ μετεξελίχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) με την προσθήκη των τμημάτων Δικαστικού, Στρατολογικού και Οικονομικού, ενώ η ΣΑΣΥ έπαυσε να λειτουργεί. Το δικαστικό τμήμα έπαυσε να υφίσταται το 1986. Από το 1989 εισάγονται στη Σχολή και γυναίκες. Το 2005 προστέθηκε το τμήμα Ψυχολόγων και το 2010 το Στρατολογικό τμήμα μετονομάσθηκε σε Στρατολογικό-Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων. Όλοι οι μαθητές φοιτούν στις αντίστοιχες Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικοί κατανέμονται στους τρείς κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και τα κοινά Σώματα καθώς και οι εκ των Υγειονομικών Τμημάτων, στην Ελληνική Αστυνομία και εξελίσσονται σε άριστους επιστήμονες Αξιωματικούς, με στρατιωτική καταξίωση και ακαδημαϊκή αναγνώριση. Η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων είναι ανεξάρτητος Διακλαδικός Σχηματισμός επιπέδου Ταξιαρχίας και υπάγεται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
Παράλληλα με τη στρατιωτική και την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε ποικίλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εκ των οποίων ενδεικτικά αναφέρονται το θέατρο, η ορχήστρα της Σχολής, η συγγραφή άρθρων για το περιοδικό της Σχολής και οι χορωδίες, ευρωπαϊκή και βυζαντινή.


Μεικτή Χορωδία ΣΣΑΣ


Η ευρωπαϊκή μεικτή χορωδία της Σχολής από την ίδρυση της έως σήμερα παρουσιάζει έργα θρησκευτικά και κοσμικά, Ελλήνων και ξένων συνθετών, καθώς και παραδοσιακή ελληνική μουσική, μέσα από πλήθος εκδηλώσεων τόσο στο χώρο της Σχολής σε κάθε εθνική επέτειο και εορτασμό, όσο και σε φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Δείγμα της δουλειάς της έχει ηχογραφηθεί το 2006. Συμμετείχε ενεργά στη θεατρική παράσταση «Άρατε Πύλας» του Σταμάτη Γαργαλιάνου το Μάϊο του 2007, με τραγούδια για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, καθώς και στο χορό της Σχολής για τα δύο επόμενα έτη. Το 2010 συμμετείχε στο Φεστιβάλ «Λατρευτικής Εβδομάδος» που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Αποτελεί, τέλος, παράδοση η συμμετοχή της στην τελετή έναρξης των Ιατρικών Συνεδρίων Ενόπλων Δυνάμεων. Από το 2009 τελεί υπό την διδασκαλία της μαέστρου κ. Δήμητρας Ζησέκα.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...