Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Νέα αρνητική κατάσταση και άσχημα μαντάτα για την Ελλάδα;



Ο Σόιμπλε αμφισβητεί τη μέχρι τώρα οικονομική πορεία της Ελλάδας. Αν και τα δάνεια και η έκτακτη βοήθεια από το μηχανισμός στήριξης έφτασαν στα 110 δισ. μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να είναι αρκετά να σώσουν την Ελλάδα από τον οικονομικό  γκρεμό. Αυτη τη στιγμή βρίκεται στο χείλος το γκρεμού και ίσως οι πωλήσεις και αποκρατκοποιήσεις δημόσιας περιουσίας να μειώσουν τους κινδυνους του προβλήματος. Αν μπορέσει και να το λύσει, είναι αμφίβολο. 
Η προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης οφείλει επιτέλους να φέρει τη σωτηρία στις χώρες που πήραν τον οικονομικό κατήφορο. "Ο κίνδυνος μετάδοσης  και σε άλλα κράτη είναι τώρα μικρότερος" είπε ο γερμανός υπουργός οικονομικών στις δηλώσεις που έκανε με τη λήξη των εργασιών στο Γκέντελε κοντά στη Βουδαπέστη."Είναι πολύ νωρίς ακόμα να δοθεί το σήμα διαφυγής από τον κίνδυνο" πρόσθεσε, γιατί ο "ασθενής" Ελλάδα, δεν είναι σίγουρο ότι ξεπέρασε τον κίνδυνο. Είναι γνωστή η ιστορία με τη μαργαρίτα, αν θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή δε θ γίνει. Επίσημα πάντως δεν υπήρξε ως θέμα στη σύνοδο που έγινε αυτές τις μέρες στο Γκέντελε. Ο Σόιμπλε με δική του πρωοβουλία αναφέρθηκε στο θέμα για να εκφράσει την αμφισβήτησή του, αν η βοήθεια είναι αρκετή κι αν θα μπορούσε να σωθεί η Ελλάδα με αυτό το πακέτο στήριξης. Ως γνωστό η Ελλάδα θέλει να εξοικονομήσει από μόνη της  άλλα 50 δισ. με πωλήσεις και αποκρατικοποιήσεις και γιαυτό της υποσχέθηκαν μείωση των επιτοκίων. "Αν αυτό είναι αρκετό και πώς θα εξελιχθεί, είναι νωρίς ακόμα να το πούμε με σιγουριά... ας περιμένουνμε την εξέλιξη της κατάστασης", πρόσθεσε ο Σόιμπλε. Πριν από ένα χρόνο που η Ελλάδα πήρε αυτή τη βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ, προβλέπονταν ότι από τα  μέσα στο 2012 η Ελλάδα θα έβγαινε στις διεθνείς αγορές για τις ανάγκες χρηματοδότησης. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης προηγούμενων δανείων, είπε ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του και γιαυτό έγινε η συγκεκριμένη επιμήκυνση αποπληρωμής  συγκεκριμένων δανειακών υποχρεώσεων, "αλλά, αν αυτό είναι αρκετό, δεν μπορεί ούτε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να το πει".
Με τις υγείες μας , δηλαδή για το επόμενο χρονικό διάστημα. Το φως στο τούνελ ήταν το φως από το τρένο που έρχονταν από την αντίθετη κατεύθυνση.
kapistri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...