Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Από τη Μαστίχα της Χίου στη Βιβλιοθήκη της Βέροιας Δημιουργικότητα και καινοτομία απέναντι στη σημερινή κρίση


«Κιβωτός.gr» 
Μία νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ
Ομιλητές: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΔΑΛΑΣ Διευθύνων Σύμβουλος της MEDITERRA AE
ΜΠΕΤΤΥ ΤΣΑΚΑΡΕΣΤΟΥ Επίκουρος Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ την Τετάρτη 30/3/2011 στις 12:00
Έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε στην εκδήλωση που διοργανώνει ο παραγωγός Δημήτρης Μπακάλμπασης και οι συνεργάτες της σειράς "Κιβωτός.gr", στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ την Τετάρτη 30/3 στις 12:00.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να κάνει ευρύτερα γνωστή στους δημοσιογράφους και το κοινό την καινούρια αυτή παραγωγή της ΕΡΤ, προκαλώντας συγχρόνως ένα δημόσιο διάλογο με θέμα την καινοτομία, την ευρηματικότητα και τη δύναμη των συλλογικών προσπαθειών, στοιχεία κυρίαρχα στην επιλογή των θεμάτων και των ηρώων μας στην τηλεοπτική σειρά. Η εκδήλωση αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία για μια σειρά παρόμοιων εκδηλώσεων που θα φέρνουν στο ίδιο τραπέζι ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους και δραστηριότητες προκειμένου να εκμαιεύσουμε από την εμπειρία τους θετικά συμπεράσματα, χρήσιμα σε όλους.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης
Μία νέα τηλεοπτική σειρά αρχίζει να προβάλλεται από την Παρασκευή 1 Απριλίου και κάθε Παρασκευή στις 18.00 από την κρατική τηλεόραση της ΕΤ1. Ο τίτλος της σειράς, "Κιβωτός.gr", συμβολίζει την πρόθεσή μας να εντοπίσουμε και να αναδείξουμε το θετικό πρόσημο της Ελλάδας. Με αυτήν την ματιά γυρίσαμε όλη τη χώρα και αναζητήσαμε μικρές εστίες αισιοδοξίας, συλλογικές ή ατομικές πρωτοβουλίες που μας κάνουν περήφανους, που μας κάνουν να βλέπουμε την ζωή μας αλλιώς. Με την ελπίδα να δημιουργήσουμε μια κιβωτό γεμάτη με ανθρώπους, ιδέες και καινοτομίες που μας τράβηξαν το ενδιαφέρον και μας κινητοποίησαν δημιουργικά, γεμάτη παραδείγματα που αξίζει να περισώσουμε, να υποστηρίξουμε, γιατί όχι να μιμηθούμε.

Θελήσαμε να σηματοδοτήσουμε την πρεμιέρα της σειράς "Κιβωτός.gr", με την έναρξη ενός διαφορετικού διαλόγου. Φέρνουμε στο ίδιο τραπέζι δύο φαινομενικά αταίριαστους ανθρώπους τον Γιάννη Μανδάλα, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Mediterra, θυγατρικής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου και τον Γιάννη Τροχόπουλο διευθυντή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας. Θα τους θέσουμε ερωτήματα σχετικά με την εμπειρία τους και θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για έναν ανοιχτό μεταξύ τους διάλογο. Ο κάθε ένας από αυτούς είναι εκπρόσωπος και βασικός πρωταγωνιστής μιας θεματικής της εκπομπής μας. Σκοπός μας είναι οι διαφορετικοί αυτοί "πόλοι" να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν ιδέες, απορίες, ιστορίες, ακόμα και μελλοντικά σχέδια.
Αν προσέξει κανείς πίσω από τα δύο επιτυχημένα παραδείγματα, θα διαπιστώσει ότι οι δύο αυτοί φαινομενικά άσχετοι άνθρωποι, κρύβουν ομοιότητες τόσες πολλές και ενδιαφέρουσες που δεν θα μπορούσαν παρά να εγκαινιάσουν τον διάλογο της Κιβωτού μας με τον πιο απολαυστικό τρόπο.
Και οι δύο πρωταγωνιστές έδρασαν και λειτούργησαν με γνώμονα την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Επιπλέον αξιοποίησαν κατά τον καλύτερο τρόπο το ντόπιο έμψυχο και άψυχο δυναμικό. Και οι δύο πραγματικά αναγέννησαν κομμάτια σημαντικά της ιστορίας και του πολιτισμού της πατρίδας τους, και οι δύο είδαν μπροστά εκεί που οι υπόλοιποι σηκώνουν τα χέρια. Και οι δύο εργάστηκαν μακριά από την πρωτεύουσα. Και οι δύο διέπρεψαν στο εξωτερικό σε τομείς που οι περισσότεροι δεν φαντάστηκαν καν ότι υπήρχε τέτοιο περιθώριο. Πώς τα κατάφεραν;
Στο τραπέζι του διαλόγου συμμετέχει η Μπέττυ Τσακαρέστου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθύντρια Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και εξειδικευμένης σε θέματα διαφήμισης, εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, διαχείρισης μαρκών και δημοσίων σχέσεων.
Απέναντί τους οι δημιουργοί της σειράς, αλλά και όλοι εμείς για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη μιας δημιουργικής συνάντησης. Πάντα μέσα στο πλαίσιο της νέας τηλεοπτικής σειράς ¨Κιβωτός.gr¨ για την Ελλάδα που δεν μεμψιμοιρεί. Που δεν περιμένει αλλά τολμά. Δεν αρκείται στην κριτική αλλά προτείνει. Δεν μένει στα λόγια αλλά προχωρά σε πράξεις.
Σας περιμένουμε στις 12 το μεσημέρι στο καφέ του βιβλιοπωλείου Ιανός, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011.
Οι πρωταγωνιστές
Ο Γιάννης Τροχόπουλος διευθύνει εδώ και πάνω από 20 χρόνια την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της γενέτειρας του, της Βέροιας. Με πολύ πείσμα, φαντασία και τόλμη κατάφερε να δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη πρότυπο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για τα διεθνή πρότυπα. Κατάφερε να βάλει το βιβλίο, την γνώση, την τεχνολογία και την τέχνη στην καθημερινότητα των κατοίκων μιας επαρχιακής ελληνικής πόλης. Αυτή τη στιγμή ο ένας στους δύο κατοίκους της Βέροιας είναι μέλος της βιβλιοθήκης, ενώ σε εβδομαδιαία βάση πάνω από 1500 άτομα περνάνε από αυτό τον χώρο. Απέδειξε ότι μία βιβλιοθήκη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που οφείλει να μεταλλάσσεται από χώρος της γνώσης, σε χώρο της πληροφορίας με την ελπίδα να γίνει χώρος δημιουργίας εμπειριών. Η προσπάθειά του αυτή επιβραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς που τον προηγούμενο Αύγουστο τίμησε τη βιβλιοθήκη με το Διεθνές Βραβείο Πρόσβασης στη Μάθηση. Το βραβείο συνοδεύθηκε από 1.000.000$
Ο Γιάννης Μανδάλας είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Mediterra ΑΕ, θυγατρικής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Ουσιαστικά όμως είναι ο άνθρωπος που, με την καθολική και ολόψυχη υποστήριξη της Διοίκησης του Συνεταιρισμού, έβαλε την μαστίχα στο παιχνίδι, την έβγαλε από τα σύνορα του νησιού της αλλά και της χώρας και εμπνεύστηκε την επιτυχημένη αλυσίδα mastihashop. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε στη Χίο το 2002 και σήμερα μετράμε 12 καταστήματα στην Ελλάδα και 4 στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Κύπρο, την Σαουδική Αραβία, το Παρίσι και την Νέα Υόρκη. Σε μία άκρως ανταγωνιστική αγορά και σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονική συγκυρία, η μαστίχα όχι μόνο βρήκε τη θέση που της άξιζε αλλά και αύξησε σημαντικά τα κέρδη των παραγωγών της Χίου καταδεικνύοντας ότι οι συνεταιριστικές - επιχειρηματικές προσπάθειες μπορούν να είναι επιτυχημένες.

"Κιβωτός.gr"
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
  1. ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
  2. ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ
  3. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΙΤΙ
  4. ΦΥΣΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ - COB
  5. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ
  6. ΔΡΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Παραγωγός: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΑΛΜΠΑΣΗΣ
Ερευνα: ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΙΟΝΑΡΑΚΗ
Σκηνοθέτες: ΝΙΚΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΤΡΩΝΗ,
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΟΥ
Μουσική: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ
copyright: ΕΡΤ 2011
e-mail: kivotos.gr1@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...