Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Θανάσης Γικόνογλου: Η σύσφιξη επιχειρηματικών σχέσεων με τη Βουλγαρία δίνει προοπτική ανάπτυξης - Πολυμετοχικότητα το κλειδί για το μέλλον του εργοστασίου Ζάχαρης



  
Στο Σλίβεν της Ν. Βουλγαρίας βρέθηκε ο βουλευτής Ημαθίας Θανάσης Γικόνογλου το διήμερο 10-11 Μαρτίου ως μέλος της Ομάδας Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας της Βουλής, όπου έλαβε μέρος σε συνάντηση με την αντίστοιχη ομάδα του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου.
Το θέμα που κυριάρχησε ήταν η διοργάνωση της 1ης Διασυνοριακής Συνάντησης που προγραμματίζεται να γίνει στην Καβάλα μεταξύ των δυο κρατών μέσα στο καλοκαίρι. Θα προηγηθεί νέα ημερίδα στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών των Υπουργείων Μεταφορών, Ενέργειας και Οικονομίας των δυο κρατών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους Νομάρχες των περιοχών, Χάσκοβο, Μπλαγκόεβγκραντ και Σλίβεν.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΕλληνοΒουλγαρικής φιλίας είναι η διεύρυνση του εμπορικού κύκλου και των συναλλαγών μεταξύ των δυο κρατών με τη δημιουργία επιχειρήσεων μικτών κεφαλαίων και με απώτερο σκοπό τις κοινές εξαγωγές αγαθών και προϊόντων.
Με αφορμή τη νέα συνάντηση των ομάδων ο Ημαθιώτης βουλευτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σύσφιξη των εμπορικών - επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις στα προβλήματα της οικονομικής ύφεσης ανοίγοντας νέους ορίζοντες ανάπτυξης στα Νοτιοανατολικά Βαλκάνια.

--------------



Πολυμετοχικότητα το κλειδί για το μέλλον του εργοστασίου Ζάχαρης

Επί της ουσίας, αναλύοντας τις παραμέτρους του θέματος και κρατώντας αποστάσεις από την κινδυνολογία που αναπτύσσουν διάφοροι κύκλοι, μίλησε για το μέλλον του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ ο βουλευτής Ημαθίας Θανάσης Γικόνογλου στη διάρκεια της σύσκεψης που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ημαθίας.
Αναφερόμενος στις παραμέτρους του θέματος που έχει προκύψει για το μέλλον της επιχείρησης, ο βουλευτής είπε μεταξύ άλλων:
"Έχω δηλώσει κατ επανάληψη ότι θέλω η βουλευτική μου θητεία να έχει ένα διακριτό χαρακτηριστικό, που δεν είναι άλλο από το να μπορώ να λέω τα πράγματα με το όνομα τους, στα ίσα και ξεκάθαρα.
Θα προσεγγίσω το θέμα που συζητάμε από δυο πλευρές.
Την μια που αφορά την τροπή την οποία έχουν πάρει τα πράγματα και εκείνη που αφορά την προσωπική μου θέση για το τι μέλει γενέσθαι.
Η οικονομική θέση της ΑΤΕ είναι γνωστή και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η μόνη Τράπεζα που για να περάσει το crash test της Ε.Ε. θαα πρέπει να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φύγουν από πάνω της τα πιο δύσκολα και μεγάλα "βάρη". Αυτή είναι η αλήθεια σε σχέση με την ανάγκη που οδηγεί τα πράγματα στην πώληση της ΕΒΖ από την πλευρά της ΑΤΕ. Τα υπόλοιπα που ακούστηκαν περί Γερμανών και Γάλλων που περιμένουν στη γωνία να αρπάξουν την ΕΒΖ δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Άκουσα επίσης να λένε εδώ σήμερα ότι δεν πρέπει να "ξεπουληθεί" η ΕΒΖ. Δηλαδή το θέμα είναι τι τιμή θα πιάσει το εργοστάσιο ή ποιο θα είναι το μέλλον;
Θέλω λοιπόν να τονίσω ότι στην ενημέρωση που είχαμε από τον Διοικητή της ΑΤΕ, μας ξεκαθαρίστηκε ότι η Τράπεζα πρέπει να βρει λύση για να επανέλθει σε βιώσιμη πορεία.
Σε ότι αφορά την ΕΒΖ, έχει ήδη δοθεί εντολή στους συμβούλους της Τράπεζας να ετοιμάσουν μια πρόταση σε σχέση με την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί για να γίνει κερδοφόρα η επιχείρηση, αλλά και με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθούν τα "ανενεργά" περιουσιακά της στοιχεία. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να περιμένουμε για να δούμε τις προτάσεις που θα φτάσουν στον Διοικητή της ΑΤΕ καθώς επίσης και να μάθουμε την τελική θέση της Διοίκησης της Τράπεζας κι αν ισχύει αυτό που μας είπαν, ότι δηλαδή αναζητούν την βιώσιμη λύση για την πορεία της ΕΒΖ στο μέλλον".

Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην προσωπική του άποψη για το μέλλον της ΕΒΖ και τονίζοντας ότι στα πλαίσια των αρχών της πλήρους διαφάνειας που έχει εισαγάγει η κυβέρνηση στα κοινά, η λύση για την Βιομηχανία μπορεί να βρίσκεται σε ένα μικτό σχήμα. Δηλαδή, ένα μετοχικό σχήμα που θα μπορέσει να βάλει την επιχείρηση σε αναπτυξιακή τροχιά και πάλι, να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και της αγροτικής ζωής.

Καταλήγοντας ο κ. Γικόνογλου τόνισε:
"...πιστεύω λοιπόν ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα εάν στην ΕΒΖ συμμετέχουν με χαμηλό ποσοστό ιδιώτες επενδυτές και ένα ποσοστό να διατηρήσει κάποιος κρατικός ή συνεταιριστικός φορέας".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...