Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η επιτροπή για την έγκριση των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου στα δάνεια των κονσερβοποιών



Την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, πρόκειται να συνεδριάσει στο υπουργείο Οικονομικών η αρμόδια Επιτροπή η οποία θα εγκρίνει τις δανειοδοτήσεις των βιομηχανιών κονσέρβας με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να πληρωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί. Θυμίζουμε ότι έχει περάσει ένας ολόκληρος μήνας μετά την έκδοση της απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, για παροχή εγγύησης του Δημοσίου στα δάνεια που θα χορηγηθούν σε ιδιωτικές και συνεταιριστικές βιομηχανίες μεταποίησης ροδακίνων, προκειμένου να εξοφληθούν οι παραγωγοί. Έτσι, κάποιες βιομηχανίες εξακολουθούν να μην μπορούν να δανειοδοτηθούν, το Δημόσιο εξακολουθεί να μην τους επιστρέφει το ΦΠΑ που τους οφείλει και φυσικά οι ροδακινοπαραγωγοί δεν έχουν εξοφληθεί για το προϊόν τους που παρέδωσαν προς μεταποίηση πριν από 6 μήνες. Οι τράπεζες έχουν ήδη εγκρίνει τα δάνεια για την πληρωμή της πρώτης ύλης και περιμένουν την απόφαση για την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Εκπρόσωποι των μεταποιητών αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι φέτος οι τράπεζες με την οικονομική κρίση δεν έδωσαν δάνεια όπως τα προηγούμενα χρόνια. «Οι πωλήσεις κομπόστας γίνονται σε όλη τη σεζόν. Όταν παράγεις τον Αύγουστο τότε αρχίζεις τις εξαγωγές Σεπτέμβριο και πληρώνεσαι τα χρήματα μετά δύο μήνες. Οι τράπεζες δεν έχουν δώσει δάνεια για την εξόφληση της πρώτης ύλης παρά μόνο για τις υπόλοιπες δαπάνες», υποστηρίζουν οι μεταποιητές.
Τα συμπύρηνα ροδάκινα – σύμφωνα με τους μεταποιητές - τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα επιτραπέζια έχουν πρόβλημα με τις τιμές παραγωγού. Πάντως τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν αρκετές εκριζώσεις και οι ποσότητες δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες των βιομηχανιών έτσι αναμένεται να υπάρξουν καλύτερες τιμές.
«Δύσκολη και η φετινή χρονιά»

Για την πορεία των πληρωμών στο συμπύρηνο ροδάκινο ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με τον παραγωγό και πρόεδρο της Αυθόρμητης Κίνησης Νομού Ημαθίας, Αναστάσιο Χαλκίδη. «Τώρα μας πληρώνουν αυτά που μας είχαν υποσχεθεί από τον Δεκέμβριο και αυτά πάλι με δόσεις μας τα δίνουν. Εμείς διεκδικούμε και τα 3 λεπτά που μας είχαν πει ότι θα πάρουμε. Μάλιστα προχθές είχαμε συνάντηση με βουλευτές και τους ενημερώσαμε για την κατάσταση στον κλάδο μας. Δουλεύουμε κάτω του κόστους. Για να φαντασθείτε σε 20 μέρες από σήμερα θα πρέπει να κάνουμε κάποια πολύ σημαντικά ραντίσματα στα δέντρα μας και δεν έχουμε χρήματα να τα αγοράσουμε οπότε τα δέντρα θα μείνουν αράντιστα με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την καλλιέργεια», αναφέρει ο κ. Χαλκίδης.
Και προσθέτει: «Και για την φετινή χρονιά ο προβληματισμός είναι πολύ έντονος. Μάλιστα την ερχόμενη Δευτέρα θα επισκεφθεί την περιοχή μας ο γ.γ. γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κανελλόπουλος με τον οποίο θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα. Κάποιοι λένε ότι η φετινή χρονιά θα πάει καλά και ότι τα ροδάκινα θα πιάσουν τιμές. Όλα αυτά εμείς τα θεωρούμε κοροϊδία. Όπως κοροϊδίες ήταν όλα αυτά που έλεγαν για την Κίνα. Ευχόμαστε η χρονιά να πάει καλύτερα αλλά από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις που έχουμε τα πράγματα θα είναι δύσκολα».
Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην σύσκεψη στην Βέροια με τον κ. Κανελλόπουλο πρόκειται να αποφασιστεί και η σύσταση μιας ομάδας διαπραγμάτευσης, η οποία θα διαπραγματευτεί την τιμή, το χρόνο και τον τρόπο πληρωμής των παραγωγών ροδάκινου τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=63250

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...