Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Αποφασισμένοι να μην γράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο οι κάτοικοι απο την Σφηκιά Ημαθίας




Αποφασισμένοι να μην γράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο συγχώνευσης και να κρατήσουν ανοιχτό το σχολείο τους, είναι αποφασισμένοι οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σφηκιάς Ν. Ημαθίας.

Στο ορεινό χωριό των Πιερίων επικρατεί έντονη αναστάτωση, από
την αρχή του 2011, καθώς από τη νέα χρονιά «στοχοποιήθηκε» το σχολείο τους.
Πριν ακόμη ανακοινωθούν οι αποφάσεις του υπουργείου, δηλώσεις τοπικών «αρμοδίων» προεξοφλούσαν το κλείσιμό του…



Το υποτιθέμενο επιχείρημα ότι η συγχώνευση γίνεται «για το καλό των παιδιών» είναι προσχηματικό και αβάσιμο, δεδομένου ότι και στο σχολείο συγχώνευσης τα μαθήματα γίνονται επίσης με συνδιδασκαλία καθώς είναι 4θέσθιο.
Πέραν τούτου, στο χώρο του σχολείου Ριζωμάτων, με το οποίο συγχωνεύεται το σχολείο της Σφηκιάς, φιλοξενούνται το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, δηλαδή συνυπάρχουν μαθητές πρώτης δημοτικού και τρίτης λυκείου, κάτι το οποίο παιδαγωγικά δεν είναι σωστό.

Οι γονείς και οι κάτοικοι της Σφηκιάς επισημαίνουν ότι οι υποτιθέμενοι λόγοι βελτίωσης δεν ευσταθούν και δεν πείθουν κανέναν, δεδομένου ότι ουδέποτε διαπιστώθηκε διδακτικό και γνωστικό έλλειμμα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους που επισκέφτηκαν κατ’ επανάληψη το σχολείο όλα αυτά τα χρόνια…

Το περίεργο είναι ότι ενώ συγχωνεύεται το Δημοτικό Σχολείο Σφηκιάς, παραμένει και λειτουργεί ως έχει το σχολείο του άλλου χωριού της περιοχής, αυτό του Δασκίου που έχει το μισό αριθμό μαθητών!!!
Οι κάτοικοι της Σφηκιάς επισημαίνουν το γεγονός και υπογραμμίζουν ότι ζητούν ίση αντιμετώπιση!!!

Όπως δηλώνουν, δεν πρόκειται να αποδεχτούν την απόφαση του Υπουργείου η οποία πάρθηκε χωρίς να γίνει κανένας διάλογος και δεν πρόκειται να γράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο συγχώνευσης.
Τονίζουν ότι θα λειτουργήσουν οι ίδιοι, με δικά τους έξοδα, το σχολείο του χωριού τους. Παράλληλα θα προχωρήσουν άμεσα σε σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και καταγγελίας της συγκεκριμένης απόφασης και όσων συμμετείχαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στη λήψη της.

Επικεφαλής της κίνησης των γονέων και των κατοίκων είναι

ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Βασίλης Χειμώνας 6978368000

Και ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Σφηκιάς

Γιάννης Χειμώνας 6945398205


Ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σφηκιάς και του συνόλου των κατοίκων


Οι Γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σφηκιάς και το σύνολο των κατοίκων του χωριού καταγγέλλουμε την απόφαση συγχώνευσης – «λουκέτου» του σχολείου μας όπως και τις παρασκηνιακές διεργασίες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Θεωρούμε προσχηματικό το επιχείρημα ότι η συγχώνευση γίνεται «για το καλό μας»… Το υποτιθέμενο όψιμο «ενδιαφέρον» δεν πείθει κανέναν, ούτε έχει βάση…

Ουδέποτε διαπιστώθηκε έλλειμμα μαθησιακής γνώσης των παιδιών, ούτε η προτεινόμενη λύση διασφαλίζει κάτι τέτοιο.
Δε δεχόμαστε να αντιμετωπίζονται τα παιδιά μας λες και είναι «πραμάτεια» που την κουβαλάνε από ‘δω κι από ‘κει…

Δεν αποδεχόμαστε το ρόλο του «εύκολου θύματος» στο γενικό πλαίσιο κλεισίματος των σχολείων.

Στην όποια διαδικασία προηγήθηκε δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα.
Το Δημοτικό Σχολείο Δασκίου το οποίο έχει τον μισό αριθμό μαθητών παραμένει σε λειτουργία - και καλώς παραμένει – και κλείνει το Δημοτικό Σχολείο Σφηκιάς με διπλάσιο αριθμό μαθητών. Απαιτούμε το αυτονόητο, δηλαδή ισότιμη αντιμετώπιση.

Με τη συγχώνευση αυτή αλλάζουν δραματικά οι συνθήκες μετάβασης και το ωράριο των μαθητών. Ποια είναι η καλύτερη εκπαίδευση που μας προτείνουν όταν ένα εξάχρονο και επτάχρονο παιδί θα είναι υποχρεωμένο το μισό χρόνο, με παγωνιές και χιόνια, να περιμένει από τις 7 το πρωί στη στάση το λεωφορείο της γραμμής, να φτάνει στα Ριζώματα στις 7:30, να περιμένει μέχρι τις 8:15 με 17χρονους και 18χρονους μαθητές Λυκείου στον ίδιο χώρο, το κουδούνι έναρξης των μαθημάτων και να προαυλίζεται και να έχει κοινές τουαλέτες με μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Οι μαθητές που σχολάνε στις 1:30 δεν έχουν τρόπο επιστροφής!!!! Το λεωφορείο περνάει από τα Ριζώματα στις 3:30 !!! Άρα πρέπει να τα μεταφέρουν οι ίδιοι οι γονείς…
Για όσους μαθητές παραμείνουν στο ολοήμερο και σχολάνε 4 το απόγευμα, πάλι οι ίδιοι οι γονείς θα έχουν την ευθύνη της μεταφοράς.
Και μιλάμε για παιδιά που δεν μπορούν να κάνουν μόνα τους ούτε την ατομική τους ανάγκη!!!
Ποιος γονιός θα συμφωνούσε με ένα τέτοιο πρόγραμμα για το παιδί του; Να συμφωνήσουμε κι εμείς μαζί του…

Υποτίθεται ότι η συγχώνευση γίνεται για καλύτερες διδακτικές συνθήκες τη στιγμή που κλείνουν ένα ολιγοθέσιο σχολείο για να το συγχωνεύσουν πάλι σε ολιγοθέσιο… Ποιες βελτιώσεις επιτυγχάνονται και εξυπηρετούνται;

Όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που η Σφηκιά παρουσιάζει μια αναπτυξιακή πορεία, δημιουργήθηκαν αγροτουριστικές οικογενειακές επιχειρήσεις και υπάρχει τάση επιστροφής και εγκατάστασης νέων οικογενειών.

Ο Προϊστάμενος τη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας (κύριος) Διαμαντόπουλος ενώ συμφώνησε στους λόγους για να μην κλείσει το σχολείο, επικαλούμενος μάλιστα την καταγωγή του «από χωριό» και ενώ μας καθησύχαζε, πρωτοστάτησε στο κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου Σφηκιάς
Μάλιστα ο (κύριος) Διαμαντόπουλος επικαλέστηκε ψευδώς ότι δήθεν οι γονείς των μαθητών συμφώνησαν για το κλείσιμο του σχολείου.

Ο (κύριος) Διαμαντόπουλος «δικαιολόγησε» την απουσία καθηγητή ξένων γλωσσών γιατί, όπως είπε, είναι δύσκολες οι συνθήκες πρόσβασης λόγω ομίχλης και παγωνιάς. Δηλαδή σε μια περιοχή που είναι δύσκολη για τους καθηγητές, είναι εύκολη για τους μαθητές;
Το Δημοτικό Σχολείο Σφηκιάς προφανώς αποτελεί για τον (κύριο) Διαμαντόπουλο έναν εύκολο στόχο για να (εξ)υπηρετήσει τις εντολές του Υπουργείου….
Θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλες συγχωνεύσεις, αν είχε γίνει ουσιαστικός διάλογος και εξέταση των πραγματικών δεδομένων και όχι αναζήτηση «εύκολων θυμάτων»…

Είμαστε αποφασισμένοι να μην πειθαρχήσουμε στην απόφαση των «Διαμαντοπουλαίων», δεν πρόκειται να γράψουμε τα παιδιά μας στο σχολείο συγχώνευσης και θα βρούμε τρόπους για να συνεχιστεί η λειτουργία του σχολείου μας.


Τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σφηκιάς Ημαθίας

Οι κάτοικοι της Σφηκιάς Ημαθίας



http://laikoyra.blogspot.com/2011/03/blog-post_497.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...