Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Προκλητική σπατάλη στην... πρώην Ν.Α. Ημαθίας

24-02-2011-5
Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε ένα ακίνητο, έκτασης λίγο πάνω από 100 τετραγωνικά μέτρα το οποίο θα νοικιάζατε σχεδόν με 7.400 ευρώ το μήνα στην εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης, του μνημονίου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Κι όμως αρκετά από τα μισθώματα των Διευθύνσεων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας (πολλά από τα οποία περιέρχονται στο δήμο Βέροιας, λόγω του
«Καλλικράτη»), έχουν προκλητικές συμβάσεις με τις οποίες οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα, παίρνουν πλουσιοπάροχα ενοίκια.




Σοβαρά ερωτήματα
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πότε έγιναν αυτές οι συμβάσεις, για ποιο λόγο τα μισθώματα είναι τόσο ακριβά και αν όλα αυτά τα χρόνια έγιναν ενέργειες για να μειωθούν αυτά τα μισθώματα.
Η «Μ», όπως όφειλε, επικοινώνησε με τον πρώην Νομάρχη Ημαθίας και νυν Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καραπαναγιωτίδη, του έθεσε το σοβαρό αυτό ζήτημα, καταθέτοντας απορίες και ερωτήματα. Ο κ. Καραπαναγιωτίδης ήταν ενήμερος για το ζήτημα και μας θύμισε παλαιότερη δήλωσή του στο νομαρχιακό συμβούλιο με την οποία είχε πει πως η Νομαρχία Ημαθίας πληρώνει γύρω στο 1 εκ. ευρώ το χρόνο για ενοίκια!
24-02-2011-55
Βέβαια, το πρώτο σχόλιο που μπορεί να γίνει είναι πως με αυτά τα χρήματα που πλήρωσε η Νομαρχία θα μπορούσε να είχε ήδη αγοράσει μ’ ένα μεγάλο δάνειο τα κτίρια αυτά ή και να κτίσει το περίφημο πλέον νέο Διοικητήριο.
«Τα χρήματα είναι πολλά»
«Δυστυχώς πληρώνουμε παλαιότερες συμβάσεις οι οποίες αναπροσαρμόζονταν κάθε χρόνο. Τα χρήματα είναι πολλά, το ξέρω. Πείτε μου όμως τι μπορούσα να κάνω. Θέλω να τονιστεί πως κατά τη διάρκεια της δικής μου τετραετίας δεν έγινε καμία σύμβαση, ενώ αντιθέτως με συνεχή μας αιτήματα προς τους ιδιοκτήτες προσπαθήσαμε να μειώσουμε τα ενοίκια. Κανείς όμως ιδιοκτήτης δεν δέχθηκε. Γνωρίζετε ότι η Νομαρχία πλήρωνε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εκτός από το ενοίκιο και το πετρέλαιο και τη γραφική ύλη; Είναι φοβερά πράγματα αυτά. Σας υπογραμμίζω επίσης πως και με τον «Καλλικράτη» ακόμη δεν ξέρουμε πού θα πάνε όλα αυτά τα κτίρια. Δεν είναι μόνο τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία», δήλωσε ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης.
24-02-2011-555
Θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας
Το θέμα βγήκε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, το βράδυ της Δευτέρας. Στο 4ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, συζητήθηκε η έγκριση ή μη της συνέχισης μισθώσεων για τη στέγαση Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Δήμου Βέροιας.
Στους αρχηγούς των παρατάξεων μοιράστηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία με όλα τα υπάρχοντα μισθώματα, καθώς το σώμα έπρεπε να διαλέξει αν θα συνεχιστούν ή όχι τα μισθώματα των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων που με τον «Καλλικράτη» περιέρχονται στο δήμο Βέροιας.
Τα εν λόγω σχολεία και νηπιαγωγεία μεταφέρονται στο δήμο Βέροιας, και λύνεται η σύμβαση μίσθωσης που υπήρχε με την πρώην Νομαρχία, λόγω μεταφοράς της αρμοδιότητας στέγασης των δημόσιων σχολικών μονάδων στους δήμους (σύμφωνα με τον Καλλικράτη).
«Κραυγαλέες» συμβάσεις
Μαζί με τις εισηγήσεις όμως οι αρχηγοί των παρατάξεων και την επίσημη κατάσταση των μισθωμάτων των Διευθύνσεων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας στη Βέροια για το έτος 2010. Το εν λόγω χαρτί μοίρασε από «δημοσιογραφικό δαιμόνιο» ο Γιάννης Αγγέλογλου.
Εξετάζοντας προσεκτικότερα το συγκεκριμένο έγγραφο συνειδητοποιήσαμε πως υπάρχουν κραυγαλέες συμβάσεις μισθωμάτων για κτίρια λίγων τετραγωνικών. Στη συνέχεια πήραμε και τις συμβάσεις των μισθωμάτων και διαπιστώσαμε πως όλες έχουν συναφθεί τα προηγούμενα χρόνια (πριν την τελευταία 4ετία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) επί Γιάννη Σπάρτση και μέχρι σήμερα γίνονται αναπροσαρμογές (προς τα πάνω) ή μένει το ίδιο μίσθωμα (το οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι υπερβολικά υψηλό).
Τρανταχτά παραδείγματα
Τα παραδείγματα που φέρνουμε είναι χαρακτηριστικά, ενώ όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση της «Μ».
Όσον αφορά σε τμήματα υπηρεισών που μεταφέρονται στους δήμους ενδεικτικά αναφέρουμε: Η Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας της Βέροιας με 395 τετραγωνικά έχει μηνιαίο μίσθωμα 3.027.57 ευρώ και ετήσιο ενοίκιο 36.330,84 ευρώ.
Το ένα από τα δυο ΚΕΠ Ημαθίας που στεγάζεται στη Βέροια με μόλις 125 τετραγωνικά έχει μηνιαίο μίσθωμα 2.447,57 ευρώ και ετήσιο ενοίκιο 29.370,84 ευρώ.
Η μεγάλη έκπληξη
Εκεί όμως που εκπλαγήκαμε ήταν στην κατάσταση των μισθωμάτων στα Γραφεία Εκπαίδευσης. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας στη Βέροια στεγάζεται σε κτίριο 112, 67 τ.μ. (!) και το μηνιαίο μίσθωμα είναι στο εξωφρενικό ποσό των 7.381,75 ευρώ το μήνα και 88.581,00 ευρώ το χρόνο (!), τη στιγμή που το Γραφείο Στέγασης Αποθήκευσης Βιβλίων στεγάζεται σ ένα κτίριο 150 τ.μ και το ενοίκιο φτάνει στο πενιχρό ποσό των 489 ευρώ.
Mακεδονική εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...