Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας


10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης με έργα A.Piazzola, Θ.Μικρούτσικου και E. Grieg στο Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας



Έργα A. Piazzola, E.Grieg αλλά και Θ.Μικρούτσικου θα παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη Δ/νση της Δήμητρας Ζησέκα και σολίστ τους Γιώργο Μπεχλιβάνογλου ,Κών/νο Μακρυγιαννάκη και Κων/νο Ράπτη. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Απριλίου 2011 και ώρα 9.00 το βράδυ στο Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας και εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων στο τηλ 2331078100. 



Ζησέκα Δήμητρα

Μαέστρος – Μουσικόλόγος


Η Δήμητρα Ζησέκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τις σπουδές της, στη μουσική στο Δημοτικό Ωδείο Βέροιας και συνέχισε στη Σχολή Ανώτερων Θεωρητικών στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης(τάξη Α.Μπαλτά).
Συνέχισε τις σπουδές της στην Εθνική Μουσική Ακαδημία Σόφιας «Pancho Vladigerov» από όπου αποφοίτησε με τρία διπλώματα-Magister, Διεύθυνση Ορχήστρας- pr. Plamen Djouroff, Διεύθυνση Χορωδίας-pr. Lilia Gjuleva- και Μουσικολογίας- pr. Vessa Haralampieva.
Διευθύνει την «Μικτή Χορωδία της Κ.Ε.Π.Α Βέροιας» από το 2003, την «Νεανική Χορωδία του Δ.Ω.Βέροιας» από το 2002, την «Μικτή Χορωδία Σπουδαστών του Μουσικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης» από το 2003 καθώς και την Παιδική Χορωδία του Μουσικού Κολλεγίου, την Μικτή Χορωδία ΕΠΩΦ απο το 2007 και τη Μεικτή Χορωδια της ΣΣΑΣ.
Συνεργάζεται ως μαέστρος με την «Academic Orchestra» της Σόφιας και την συμφωνική ορχήστρα του Vidin, την Ορχήστρα Σπουδαστών του Μουσικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης καθώς και την Ορχήστρα Ανωτέρας Σχολής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε ως καθηγήτρια με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα διδάσκει στη ΣΣΑΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Για την περίοδο 2010-2011 έχει προγραμματίσει σειρά συναυλιών με ορχήστρες του εξωτερικού


ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία «Δημοτική Ορχήστρα» και πρώτο Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία.
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελείται από ταλαντούχους και καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης, με συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Από τον Ιούλιο του 1993 και για μία πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο Αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης και στη συνέχεια, μέχρι το 2005 ο Αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Σήμερα υπεύθυνος της Ορχήστρας είναι ο Αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης.
Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους, όπως οι:
Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Κ. Κατσαρής, F. J. Sellheim, Ι.Ι. Galati, R. Moog, I. Oistrach, R. Syracuse, V. Trethiakov, K. Kelly, G. Schuller, C. Studer, Paul Badura Skoda κ.α.
Κάθε χρόνο συμμετέχει στην εναρκτήρια συναυλία των “Δημητρίων” του Διεθνούς Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.
Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Νάουσα, Δράμα, Μεσολόγγι, Καβάλα, Σέρρες, Κέρκυρα κ.α.) και στο εξωτερικό, όπως στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο.
Κυκλοφόρησε σε δίσκο το έργο «4 Εποχές» του A. Vivaldi, με σολίστ τον Λ. Καβάκο, και Μαέστρο τον Κ. Γαλιλαία και την «Die Schöpfung του Haydn με Μαέστρο τον Β. Φιδετζή το 2000.
Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας, όπως οι “Le Nozze di Figaro και “Don Giovanni (Mozart), “Il Campanelo di Notte” (Donizetti), “The Medium (Menoti) “Gianni Schicchi (Puccini), “Il Trovatore (Verdi), “Turandot(Puccini), “Μόμο” (Α. Μπαλτάς), “H Νυχτερίδα” (J. Strauss) καθώς και μπαλέτου όπως “Η ωραία κοιμωμένη” (Tsaikovsky), και σημαντικών ορατορίων όπως “Τα Κατά Ματθαίον Πάθη” (Bach).
Ο διάσημος συνθέτης και καθηγητής του Boston University, Θ. Αντωνίου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά της Ορχήστρας στην προβολή έργων Ελλήνων συνθετών, της αφιέρωσε την πρώτη του Συμφωνία, που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2003 σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση.
Το Φεβρουάριο του 2006 μάλιστα παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την όπερα του V. BelliniΟι Πουριτανοί”, ενώ το 2007 παρουσίασε το 1ο αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς συνθέτες κλασικής μουσικής και την όπερα «Σαλώμη».Το 2008 παρουσίασε τις όπερες «Οιδίπους Τύραννος», «Παλιάτσοι» και ‘’La Traviata’’(Verdi).
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία διακρίνεται για την καλλιτεχνική της ποιότητα, στηρίζει Έλληνες μουσικούς και συμβάλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...