Ξεχωριστή τιμή για τη Βέροια αποτέλεσε η συμμετοχή της Δημάρχου Βέροιας, Χαρούλας Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, στο ετήσιο συνέδριο του βρετανικού περιοδικού «Economist», του μεγαλύτερου οικονομικού εντύπου διεθνώς. Στο φετινό συνέδριο με θέμα την καινοτομία, το οποίο διεξήχθη το πρωί της Τετάρτης 6 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η κα Ουσουλτζόγλου παρουσίασε τη σημαντική επένδυση που πραγματοποίησε ο Δήμος Βέροιας σε ευρυζωνικές υπηρεσίες και υποδομές την τελευταία τετραετία.
Κατά τη διάρκεια της εισήγησής της, περιέγραψε όλα τα έργα ψηφιακής υποδομής που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα καθώς και όσα δρομολογούνται για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στην εφαρμογή «Έξυπνου Οικισμού» στο κέντρο της πόλης, του οποίου οι πιλοτικές υπηρεσίες αναμένεται σύντομα να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των δημοτών και καλλιεργώντας παράλληλα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.
Στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, η Δήμαρχος τόνισε:
Κυρίες και κύριοι,
Εκ μέρους του Δήμου Βέροιας θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διοργανώτρια Αρχή για την ευκαιρία που μάς δίνει να παρουσιάσουμε το έργο και την εμπειρία μας στον τομέα της Ευρυζωνικότητας.
Ευθυγραμμισμένοι με τις ανάγκες της ψηφιακής εποχής, η επένδυση στις νέες τεχνολογίες αποτέλεσε κορυφαία προτεραιότητά του Δήμου μας την τελευταία τετραετία. Ο δρόμος φυσικά δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Ποτέ δεν είναι. Ειδικά όταν φέρνεις αλλαγές. Οι αλλαγές τρομάζουν. Οι αλλαγές διαταράσσουν κατεστημένες ισορροπίες και δημιουργούν, τουλάχιστον, καχυποψία.
Η Δημοτική μας Αρχή κέρδισε την εμπιστοσύνη των δημοτών της για άλλη μια φορά, επειδή έπραξε το αυτονόητο: αφουγκράστηκε την εποχή της, προγραμμάτισε τις ανάγκες της, απαλλάχτηκε από ιδεοληψίες και στερεότυπα του παρελθόντος και τόλμησε να κάνει μεγάλα και λελογισμένα βήματα.
Ένα από αυτά ήταν και συνεχίζει να είναι η ανάπτυξη σύγχρονων ηλεκτρονικών – ψηφιακών υποδομών και εφαρμογών οι οποίες στη δική μας πολιτική και διοικητική φιλοσοφία συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις μιας ανοικτής, εξωστρεφούς και τεχνολογικά προηγμένης πόλης.
Στην κατεύθυνση αυτή, μέχρι σήμερα υλοποιήσαμε μια σειρά σημαντικών έργων ψηφιακής υποδομής, καλλιεργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την περαιτέρω ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών στο Δήμο μας. Σεβόμενη το χρόνο που έχω στη διάθεσή μου, αναφέρομαι επιγραμματικά στις δράσεις μας και αμέσως μετά θα εξειδικεύσω κάποιες από αυτές. Συγκεκριμένα λοιπόν, προχωρήσαμε σε:
Ø Κατασκευή Δικτύου Οπτικών ινών (22χλμ),
Ø Ανάπτυξη «Έξυπνου Οικισμού», θα το εξειδικεύσω,
Ø Εφαρμογή Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών GiS,
Ø Ίδρυση Μεταπτυχιακού Τμήματος στην Επιστήμη του Διαδικτύου – Δίκτυα της Ζωής (ενός εκ των τεσσάρων του είδους παγκοσμίως),
Ø Ανάπτυξη Δημόσιων Ευρυζωνικών Σημείων Πληροφόρησης (infotubes και infokiosks),
Ø Εγκατάσταση Βάσης Ηλεκτρονικού εξοπλισμού στους υπόγειους χώρους του Δημαρχείου με 3 control rooms, 17 servers, 36 ασύρματους wi-fi κόμβους με χρήση των εφεδρικών οπτικών ινών.
Ιδιαίτερα, με την εφαρμογή «Έξυπνου Οικισμού» στο κέντρο της Βέροιας, χτίσαμε την ψηφιακή υποδομή για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους τομείς της τουριστικής ανάπτυξης, της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής φροντίδας, τόσο για τους πολίτες, γηγενείς και επισκέπτες, όσο και για τις επιχειρήσεις μας.
Ο «Έξυπνος Οικισμός» βασίζεται σε 5 τεχνολογικούς πυλώνες:
Δωρεάν Ασύρματο Δίκτυο (wi-fi) στο κέντρο της πόλης το οποίο σήμερα καλύπτει το 40% της έκτασης, με δυνατότητα εξυπηρέτησης περίπου 30.000 κατοίκων ενώ καθημερινά δέχεται πάνω από 1.000 διαφορετικούς χρήστες.
Υπηρεσίες Τουριστικής Ανάπτυξης, με τη δημιουργία και λειτουργία ειδικής δικτυακής σελίδας που παρέχει στους επισκέπτες πληροφορίες τόσο για τα αξιοθέατα, όσο και για τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης όπως υπηρεσίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, χώρους διασκέδασης, μέσω της χρήσης ενός διαδραστικού χάρτη.
Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Εκπαίδευσης, με τη δυνατότητα παραγωγής τηλεδιασκέψεων, videoκλήσεων και ηλεκτρονικής σύνδεσης με όλα τα απομακρυσμένα δημοτικά κτήρια.
Ηλεκτρονική Δημοκρατία, προσφέροντας τη δυνατότητα δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και την επικαιρότητα στην πόλη, τη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών για την προώθηση ή την ανάδειξη ζητημάτων τα οποία σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των πολιτών, ηλεκτρονικά αιτήματα για βλάβες ή καταγγελίες με γεωγραφική αναφορά και τη δυνατότητα παρακολούθησης του αιτήματος σ’ όλα τα στάδια.
Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας, με τη δημιουργία και λειτουργία ενός portal υγείας που προσφέρει ήδη α) ηλεκτρονική βιβλιοθήκη υγείας με ιατρικά άρθρα και Βάση Δεδομένων με στοιχεία δημόσιας υγείας, β) ηλεκτρονικό κατάλογο των ιατρών της περιοχής ανά ειδικότητα, γ) υπηρεσία «φροντίδα στο σπίτι» για άτομα τρίτης ηλικίας με δυνατότητα απομακρυσμένης ανίχνευσης ατυχημάτων, όπως π.χ. το σύστημα ανίχνευσης πτώσης ηλικιωμένων συμπολιτών μας, σύστημα το οποίο έχει ήδη αλλάξει τις ζωές των χρηστών του.
Πέρα από τον «Έξυπνο Οικισμό», ο Δήμος μας εγκατέστησε εφαρμογή Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος (GIS), η οποία αποτελεί άλλο ένα πολυχρηστικό ηλεκτρονικό εργαλείο στη διάθεσή μας. Με τη χρήση του GIS, διασφαλίζεται:
Η ορθολογική διαχείριση του στόλου των απορριμματοφόρων του Δήμου,
Η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμων,
Η βελτιστοποίηση των δρομολογίων αποκομιδής και η παράλληλη αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας,
Η μείωση του οικονομικού κόστους των υπηρεσιών,
Η μείωση των δημοτικών τελών, περιορίζοντας παράλληλα την οικονομική επιβάρυνση προς τον πολίτη,
Χαρτογραφικό υπόβαθρο με επίπεδα πληροφόρησης όπως όροι και συντελεστές δόμησης προσφέροντας άμεσα πολεοδομικές πληροφορίες στον πολίτη, τον επαγγελματία και τον επενδυτή.
Ατενίζοντας το μέλλον με αίσθημα ευθύνης και έχοντας πλήρη επίγνωση των σκληρών συνθηκών υπό τις οποίες ζουν οι συμπολίτες μας, δρομολογούμε για το αμέσως επόμενο διάστημα:
Επέκταση του ασύρματου δικτύου στο σύνολο του νέου Καλλικρατικού Δήμου Βέροιας, προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμη και στους κατοίκους των πιο απομακρυσμένων περιοχών.
Επέκταση των διαδραστικών υπηρεσιών τηλεφροντίδας στα απομακρυσμένα χωριά με τη προσθήκη νέων, ειδικών συσκευών όπως ηλεκτρονικοί καρδιογράφοι, ηλεκτρονικά πιεσόμετρα, ζυγαριές, κτλ, που θα καθιστούν ακόμη πιο ασφαλή την παροχή «απομακρυσμένης» ιατρικής φροντίδας, όταν παραστεί η έκτακτη ανάγκη.
Αξιοποίηση των εφαρμογών τηλεκπαίδευσης για την παροχή υπηρεσιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα προς τους δημότες των ορεινών χωριών του Δ. Βέροιας, προσφέροντάς τους ίσες ευκαιρίες με τους δημότες του αστικού κέντρου.
Δημιουργία «εικονικής» (virtual) ξενάγησης στα αξιοθέατα της περιοχής μέσω εποπτικών μέσων, παρουσιάζοντας στους επισκέπτες τον πολιτιστικό και τουριστικό πλούτο της περιοχής με το πάτημα ενός πλήκτρου.
Ανάπτυξη εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας οι οποίες θα προσφέρουν ποικίλες πληροφορίες στους χρήστες τους και θα εκτείνονται από ενημέρωση για το κυκλοφοριακό και τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης μέχρι τα εφημερεύοντα φαρμακεία και τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.
Κυρίες και κύριοι,
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλάζει. Ο «Καλλικράτης» υλοποίησε την από χρόνια εκκρεμή ανάγκη διοικητικής αναδιάρθρωσης των τοπικών κοινωνιών. Οι αιρετοί εκπρόσωποι, οφείλουμε να βοηθήσουμε προκειμένου η μεταρρύθμιση αυτή να προχωρήσει και να καρποφορήσει, προς όφελος των συμπολιτών μας.
Έχω τη βεβαιότητα ότι η επένδυση στη γνώση αποτελεί αδιαφιλονίκητο αρωγό στην κατεύθυνση αυτή. Η Δημοτική μας Αρχή συνεχίζει αταλάντευτη και προσηλωμένη το αθόρυβο έργο της προκειμένου κάθε μέρα που περνάει, όλο και λιγότεροι συμπολίτες μας να παραμένουν δέσμιοι των βαρών της εποχής, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να αισθάνονται έμπρακτα, με αποδείξεις δηλαδή, ότι έχουν κάποιον στο πλευρό τους και να ξεκινούν τη μέρα τους με αισιοδοξία και χαμόγελο.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου