Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Επίκαιρη ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη και των βουλευτών της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» για τους ροδακινοπαραγωγούς Ημαθίας και Πέλλας» προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αμέσως μετά την επίσκεψή τους στη Βέροια (το προηγούμενο Σάββατο 2 Απριλίου) για τα εγκαίνια των γραφείων του κινήματος και τη συνάντησή τους με την «Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών» στον κόμβο της Κουλούρας, η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» κα Ντόρα Μπακογιάννη μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές της παράταξης κ.κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, Κ. Κιλτίδη, Γ. Κοντογιάννη και Λ. Αυγενάκη, κατέθεσαν την περασμένη Τετάρτη 6 Απριλίου επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την «Εξαθλίωση των Ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας και της Πέλλας» αναφορικά με φλέγοντα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής μας και συγκεκριμένα την αποπληρωμή της περσινής εσοδειάς, την επιστροφή του Φ.Π.Α. στους αγρότες μέχρι το Πάσχα, τα ασφάλιστρα του ΕΛ.Γ.Α. και την υποσχεθείσα «επιδότηση» των τριών λεπτών ανά κιλό προϊόντος.

Η κατατεθείσα ερώτηση έχει ως εξής :

«Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν καταστροφικά για την παραγωγή του βιομηχανικού ροδάκινου. Η τιμή αυτά τα χρόνια ήταν πολύ χαμηλή 13 έως 15 λεπτά ανά κιλό προϊόντος, τιμή που δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής (ημερομίσθια, πετρέλαιο, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, κ.λ.π.).

Οι αγρότες αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και βρίσκονται σε απόγνωση. Δεδομένου ότι το βιομηχανικό ροδάκινο καλλιεργείται στην περιοχή Ημαθίας και Πέλλας σε ποσοστό 80-90%, το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία των δύο νομών.

Παράλληλα δεν έχει γίνει αποπληρωμή και εξόφληση για την περσινή εσοδεία από πολλούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν από τις αντίστοιχες βιομηχανίες. Οι βιομηχανίες αυτές δεν μπορούν να πάρουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, για να πληρωθούν τελικά οι παραγωγοί σε αυτές τις πολύ χαμηλές τιμές.

Ενώ είχε αποφασισθεί στο Υπουργείο να πληρώσουν οι βιομηχανίες επιπλέον τρία λεπτά για την περσινή εσοδεία με την προϋπόθεση ότι θα πουλούσαν την κομπόστα, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.

Ταυτόχρονα προβλέπεται καθυστέρηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες, που τις προηγούμενες χρονιές αυτό καταβαλλόταν μέχρι το Πάσχα.

Επίσης για πρώτη φορά φέτος ζητείται από τους παραγωγούς να προπληρωθεί η ασφαλιστική εισφορά του ΕΛ.Γ.Α, που τα προηγούμενα χρόνια καταβαλλόταν μέσω των συνεταιρισμών, στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα αδιέξοδο και έτσι πολλοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την νέα καλλιεργητική περίοδο.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα δεν γίνεται καμιά προσπάθεια από μέρους της πολιτείας να αξιοποιηθούν στρατηγικά σημεία της περιοχής Ημαθίας, όπως η εγκαταλελειμμένη λαχαναγορά στον κόμβο της Κουλούρας, που άνετα θα μπορούσε να γίνει δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων. Όσον αφορά την ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων θεωρούμε ότι προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς και με στρεβλώσεις.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η συμβολαιακή γεωργία που θα μπορούσε να παρέχει μια ασφάλεια στο αγροτικό εισόδημα. Παρά τα επαναλαμβανόμενα λάθη της πολιτείας και τις εκκλήσεις των ροδακινοπαραγωγών, η πολιτεία αδυνατεί να ασκήσει υποστηρικτική και μακροπρόθεσμη πολιτική,αφήνοντάς τους εκτεθειμένους. Γεγονός που οδηγεί σε ξερίζωμα των δένδρων και σε απόγνωση τους καλλιεργητές.

Η γεωργική παραγωγή συρρικνώνεται και ο πλέον ελπιδοφόρος της ελληνικής οικονομίας παράγοντας, ο γεωργοδιατροφικός τομέας, αδυνατεί να ισορροπήσει και σε δεύτερο χρόνο να αναπτυχθεί, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην ανάκαμψη.

Γι’ αυτό

ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΩΤΑΣΘΕ :

1) Πότε θα γίνει αποπληρωμή της περσινής εσοδείας;

2) Θα καταβληθεί το Φ.Π.Α. μέχρι τις γιορτές του Πάσχα;

3) Σκέπτεστε την ακύρωση της αποπληρωμής των ασφαλίστρων του ΕΛ.Γ.Α, μιας και η πολύ χαμηλή περσινή τιμή καθιστά αδύνατη την προπληρωμή αυτής της εισφοράς, όπως και την αναδιαπραγμάτευση των τιμών της εισφοράς του ΕΛ.Γ.Α. ανά στρέμμα και ανά είδος καλλιέργειας σε χαμηλότερα επίπεδα;

4) Θα υλοποιήσετε την συμφωνία για την καταβολή των επιπλέον τριών λεπτών ανά κιλό προϊόντος, όπως είχε αποφασισθεί σε προγενέστερη σύσκεψη στο Υπουργείο παρουσία βιομηχάνων και εκπροσώπων παραγωγών;

Οι Βουλευτές

Μπακογιάννη Θεοδώρα

Μαρκογιαννάκης Χρήστος

Κιλτίδης Κωνσταντίνος

Κοντογιάννης Γεώργιος

Αυγενάκης Ελευθέριος»

Ομάδα Πρωτοβουλίας

της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» στην Ημαθία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...