Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

"Δεν μπορούν οι τράπεζες να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει βλάπτοντας την ελληνική οικονομία. Τα πράγματα στη χώρα μας έφτασαν στο απροχώρητο".


Την παροχή εξηγήσεων από τον Υπουργό Οικονομικών για το ρόλο των Τραπεζών στην οικονομική κρίση ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Άγγελος Τόλκας, μαζί με άλλους επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση εκφράζονται διαφωνίες για τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων που δίνονται από το ελληνικό δημόσιο στις ιδιωτικές τράπεζες, είτε με τη μορφή ζεστού χρήματος, είτε κρατικών εγγυήσεων. Ο βουλευτής Ημαθίας επικρίνει την πολιτική των ιδιωτικών τραπεζών να μη διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία τα ποσά που τους παρέχει το ελληνικό δημόσιο, καθώς και την αδυναμία του δημοσίου να ελέγξει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τους μηχανισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προκλητικής στάσης των τραπεζών είναι για την Ημαθία η περίπτωση της ΕΝ.ΚΛΩ., για την οποία οι ιδιωτικές τράπεζες χρηματοδοτήθηκαν επενειλειμμένα από το ελληνικό δημόσιο, κάποιες φορές μάλιστα στο όριο της νομιμότητας, και επικαλούνται σήμερα διάφορα έωλα και αστεία επιχειρήματα προκειμένου να αποφύγουν την -εγγυημένη απο το κράτος- χρηματοδότηση για τη σωτηρία της επιχείρησης και των θέσεων εργασίας.
Στο κείμενο της ερώτησης ζητείται ακόμα η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να αναγκαστούν οι τράπεζες να διοχετεύσουν χρήμα στην αγορά με τα δικά τους κεφάλαια που κρατούν "ερμητικά κλειδωμένα στα θησαυροφυλάκιά τους στη χώρα μας ή αλλού".
Μετά την κατάθεση της ερώτησης, ο βουλευτής Ημαθίας δήλωσε: "Οι τράπεζες δεν μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτα. Δεν νοείται το κράτος -δηλαδή οι πολίτες- να εγγυώνται τα κεφάλαια των τραπεζών και αυτές να μην ανταποδίδουν τις εγγυήσεις αυτές με τη διοχέτευση των χρημάτων στην πραγματική οικονομία. Η κερδοσκοπία εκ μέρους των ιδιωτικών τραπεζών είναι ανεπίτρεπτη, ειδικά υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες".  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...