Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Τραγική η κατάσταση στο ΙΚΑ και Νοσοκομείο Ναουσας


Προς:
Υφυπουργό Υγείας, κ. Αηδόνη
Υποδιοικητή ΙΚΑ, κ. Νικολή
Κοινοβουλευτικές ομάδες Κομμάτων

Κοιν:
Υποδιευθύντρια ΙΚΑ Νάουσας, κα Παπαδοπούλου
Προιστάμενο υγειονομικών υπηρεσιών ΙΚΑ Νάουσας, κ. Γουσόπουλο
Διοικητή Νοσοκομείου Νάουσας, κ. Τσακπουνίδη
Δήμαρχο Νάουσας, κ. Καραμπατζό
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γκαρνέτα
Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ
Μ.Μ.Ε.


Η κατάσταση με τις σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς, υγειονομικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό στο ΙΚΑ και στο Νοσοκομείο έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Στο ΙΚΑ Νάουσας οι ασφαλισμένοι είναι 15.000:

  • Στις διοικητικές υπηρεσίες είναι 10 υπάλληλοι, ενώ προβλέπονται 28
  • Γιατροί είναι: 1 ορθοπεδικός, 1 παιδίατρος, 2 γυναικολόγους, 3 παθολόγοι, 1 νευρολόγος, 1 δερματολόγος, 1 χειρουργός, 1 πνευμονολόγος, 1 ΩΡΛ, 1 ακτινολόγος, 2 καρδιολόγοι, 1 μικροβιολόγος, 3 οδοντίατροι.
  • Ο μέσος όρος αναμονής επίσκεψης σε γιατρό ξεπερνά τις 15 μέρες. Δεν είναι κάθε μέρα όλες οι ειδικότητες γιατρών και κάποιες είναι μόνο πρωί (π.χ. καρδιολόγοι). Παίρνοντας υπόψη τις άδειες γιατρών – προσωπικού υπάρχουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς αντικαταστάτες.
Σε καμιά περίπτωση δε μπορούν να εξυπηρετηθούν οι σφαλισμένοι ούτε στις υγειονομικές, ούτε στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ. Είμαστε αντιμέτωποι με μια απίστευτη ταλαιπωρία, ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων (μητέρες, συνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, κλπ).
Σε κάποιες ειδικότητες γιατρών το πρόγραμμα τηλεφωνικού ραντεβού απορρίπτει το αίτημα για ραντεβού, γιατί ξεπερνά τον ένα μήνα (π.χ. οφθαλμίατρο, παθολόγο). Επίσης η πολυνομία, οι υπουργικές αποφάσεις, οι εσωτερικοί κανονισμοί του ΙΚΑ, οι καθυστερήσεις εγκυκλίων, η έλλειψη ενημέρωσης των διοικητικών υπαλλήλων δημιουργούν «ουρές» και εμποδίζουν σοβαρά των εξυπηρέτηση ασθενών και ασφαλισμένων.
Αυτές οι ελλείψεις στο ΙΚΑ (πρωτοβάθμια υγεία) «στριμώχνουν» ασθενείς στο Νοσοκομείο Νάουσας, που εκεί η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική.
Το Νοσοκομείο της Νάουσας εξυπηρετεί 34.500 κατοίκους και έχει:
  • Ιατρικό προσωπικό: 4 παθολόγους, 4 χειρούργους, 3 ορθοπεδικούς, 1 γυναικολόγο, 2 παιδίατρους, 2 οφθαλμίατρους, 3 καρδιολόγους, 4 ακτινολόγους (υπάρχει αξονικός τομογράφος), 2 μικροβιολόγους και 32 ειδικευόμενους.
  • 130 στη νοσηλευτική υπηρεσία
  • 44 στη διοικητική υπηρεσία
  • 3 στην τεχνική υπηρεσία
  • 34 εργολαβικούς εργαζόμενους, κυρίως γυναίκες που εργάζονται με το «πιστόλι στον κρόταφο», στην πλειοψηφία τους για 280€ το μήνα και όσοι εργάζονται Σαββατοκύριακα για 320€ το μήνα. Σταδιακά και άλλες υπηρεσίες στο νοσοκομείο - ΙΚΑ θα εκχωρούνται σε εργολάβους.
Εδώ και καιρό παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, υλικά, εργαλεία, κλπ με αποτέλεσμα να ματαιώνονται ακόμα και χειρουργεία. Ο μέσος όρος αναμονής για ραντεβού επίσκεψης σε γιατρό στο νοσοκομείο ξεπερνά τις 20 μέρες. Οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικά ιατρεία – εξεταστικά κέντρα που ληστεύουν ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.
Με βάση το νέο νόμο για την υγεία τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε αυτοτελείς αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες υγείας. Πληρώνουμε 5€ για είσοδο, πληρώνουμε γιατρούς και εξετάσεις μέσα στο νοσοκομείο, σε πολλές περιπτώσεις δίνονται αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα.
Ιδιώτες αναλαμβάνουν την προμήθεια των νοσοκομείων, αυτοί θα καθορίζουν με βάση το κέρδος αν θα υπάρχουν ή όχι φάρμακα – υλικά κλπ.
Και το νοσοκομείο μας δεν αποτελεί εξαίρεση μετατρέπεται σε ιδρωτικό ιατρείο που στόχο δεν έχει την παροχή δωρεάν φροντίδας, αλλά μπαίνει στη λογική του κόστους – κέρδους.
Εκατοντάδες άνεργοι – απολυμένοι που έχουν πραγματοποιήσει 9.000 - 10.000 ημερομίσθια δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε γιατρό και σε φάρμακα ούτε σε ΙΚΑ, ούτε σε Νοσοκομείο, όπως επίσης και εκατοντάδες εποχικοί εργαζόμενοι δε μπορούν να πραγματοποιήσουν ούτε 50 ημερομίσθια για να θεωρήσουν το βιβλιάριο ασθενείας. Αγροτικές οικογένειες δεν καταφέρνουν να είναι όλοι ασφαλισμένοι, πολλοί αυτοαπασχολούμενοι – μικροί έμποροι δε μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, εκατοντάδες νέοι που τελειώνουν τις σπουδές τους μένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι. Η ανεργία στην περιοχή μας ξεπέρασε το 50% και πληθαίνουν τα φαινόμενα κατάθλιψης και θανάτων από ναρκωτικά.
Καμία μέριμνα για την πρόληψη για τις επαγγελματικές ασθένειες, ούτε για μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Μετράμε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και εργατικά ατυχήματα που δε δηλώνονται. Σε μια σειρά επιχειρήσεις έχουν καθιερωθεί οι πιο βάρβαρες συνθήκες εργασίας. Η μαύρη ανασφάλιστη εργασία οργιάζει και νομιμοποιήθηκε σε μια σειρά κλάδους: συσκευαστήρια – διαλογητήρια – ξυλουργία – οικοδομή κλπ. Έχει εντατικοποιηθεί η εργασία όχι μόνο σε επιχειρήσεις, αλλά και σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό ΙΚΑ και νοσοκομείο.
Με βάση τις επικείμενες συγχωνεύσεις όλα δείχνουν ότι θα απαξιωθούν ΙΚΑ και νοσοκομεία, θα κλείσουν κλινικές, διοικητικές υπηρεσίες και η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

Διεκδικούμε:
  • Να επανδρωθούν Νοσοκομείο και ΙΚΑ με γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό με βάση τις σημερινές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
  • Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο κλάδο υγείας και κάθε είδους πληρωμή των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κανένας άνεργος ή ανασφάλιστος που δεν έχει βιβλιάριο ασθενείας, χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο ίδιος και η οικογένειά του.
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα υγείας πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία και την πρόνοια!
  • Να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια της υγείας, του φαρμάκου, της Βιοϊατρικής τεχνολογίας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν λαϊκό σύστημα υγείας, υποταγμένο στις λαϊκές ανάγκες και όχι στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στους εργολάβους, και με ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι επικουρικοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να απορροφηθούν όλες οι αποκλειστικές νοσηλεύτριες από το δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Καμιά μείωση αποδοχών – ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. 1400 κατώτερο μισθό.
  • Να μην καταργηθούν  κρεβάτια  στα δημόσια νοσοκομεία και καμία μονάδα του ΙΚΑ.


Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον υφυπουργό υγείας, κ. Αηδόνη και με τον υποδιοικητή του ΙΚΑ, κ. Νικολή. Στη συνάντηση θα παρευρεθεί αντιπροσωπία του Εργατικό Κέντρο Νάουσας, του σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.




ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΤΣΙΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗΣ ΘΩΜΑΣ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΑΟΥΣΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Η συνάντηση θα πραγματοποιηθέι την Τρίτη 19 Απρίλη, ώρα: 12.30 στο Υπουργείο Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...