Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Εικονικό Μουσείο Βεργίνας «Μέγας Αλέξανδρος», ακόμη μία σημαντική εξέλιξη για την πολιτιστική και την τουριστική ανάπτυξη της Ημαθίας.


Ένα ακόμη σημαντικό έργο για την ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού αλλά και ολόκληρης της Ημαθίας παίρνει σάρκα και οστά. Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού αποφάσισε και ενέκρινε τη δημιουργία εικονικού μουσείου με τον Τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος: Από τις Αιγές στην Οικουμένη».

Για το έργο αυτό -που αποτελεί έναν καινοτόμο διαδικτυακό κόμβο - θα χρησιμοποιηθούν οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής ώστε με τρόπο επιστημονικά άρτιο, σύγχρονο, γλαφυρό και ελκυστικό να παρουσιαστεί μέσα από το διαδίκτυο σε κάθε γωνιά του κόσμου ο πολιτισμός της αρχαίας Μακεδονίας και το κέντρο του, οι Αιγές, καθώς και η ζωή και η δράση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το εικονικό μουσείο περιλαμβάνει διάφορες ενότητες για τον Φίλιππο, τον Αλέξανδρο, τις εκστρατείες του, τον πολιτισμό, τη γραμματεία της εποχής αλλά και αναγωγές στο σήμερα. Κάθε επισκέπτης θα αποκτά τις σχετικές εμπειρίες μέσα από υπηρεσίες πληροφόρησης, αλληλεπίδρασης και διαδραστικές εφαρμογές.
Το εικονικό μουσείο είναι προϋπολογισμού 1,3 εκ Ευρώ και χρηματοδοτείται πλήρως από κοινοτικούς πόρους, με μηδενική εθνική συμμετοχή, στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Για την επιτυχή κατάληξη της χρηματοδότησης του εικονικού μουσείου ο Βουλευτής Ημαθίας Α. Τόλκας συνεργάστηκε στενά - ήδη από το περασμένο φθινόπωρο - με την προϊσταμένη της ΙΖ εφορίας αρχαιοτήτων κα Κοτταρίδη, τον Ειδικό Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού κο Μαρκόπουλο και τον Υπουργό Πολιτισμού κο Γερουλάνο.
Η άρτια σχεδίαση του εικονικού μουσείου από την ΙΖ Εφορία που το κατέστησε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και επιλέξιμο μεταξύ άλλων προτάσεων και οι συντονισμένες επαφές του Αγγ. Τόλκα, επέφεραν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την απόφαση χρηματοδότησης του σημαντικού αυτού έργου.
Μετά τη θετική έκβαση ο Ά. Τόλκας δήλωσε: «Η Βεργίνα αποτελεί τον κύριο θεμέλιο λίθο και βασικό όχημα για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Εδώ βρίσκονται οι ρίζες του ελληνιστικού κόσμου που θαυμάζει όλη η οικουμένη. Αυτό μας δίνει δύναμη. Οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε σωστά όχι μόνο για εθνικούς λόγους αλλά και για να αναδείξουμε όλη την Ημαθία σε ολόκληρο τον κόσμο, να ενισχύσουμε την επισκεψιμότητα και τον τουρισμό μας. Με πίστη στις δυνατότητες του τόπου μας συνεργαστήκαμε με ανθρώπους με όραμα. Με θεμέλιο την ιστορία της και μέσα από τον τουρισμό και τον πολιτισμό, η Ημαθία μπορεί να αναπτυχθεί. Μέσα σε μια κρίσιμη περίοδο οφείλουμε όλοι μας να εργαστούμε εντατικά, χωρίς μεμψιμοιρίες και υποχωρήσεις»

1 σχόλιο:

  1. xalali ton mistho pou pairneis re Tolka. To eikoniko mouseio mas marane! Edo o kosmos peinaei kai xanei tin douleia tou alla prepei i imathia na na anaptixthei na exei ena eikoniko mouseio stin Vergina! Tora pragmatika pira ta pano mou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...