«Δεν μπορείς να αγοράσεις ένα ποτάμι,
Ξέρεις κάποιον που αγόρασε ένα ποταμό;
Δεν μπορείς να φας το παιδί του ποταμού,
Αύριο θα έχει φύγει.»
Αφρικάνικο παραδοσιακό τραγούδι
Παγκόσμια ημέρα Νερού σήμερα Τρίτη 22 Μαρτίου και σύμφωνα με μελέτες των διεθνών οργανισμών η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Γης θα οδηγήσει πολλές περιοχές στο φαινόμενο της λειψυδρίας και της ερημοποίησης.
Σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός καταναλώνει – υπερκαταναλώνει – ξοδεύει όλο και περισσότερο πόσιμο νερό, ενώ οι δραματικές αλλαγές του κλίματος αλλάζουν την κατανομή των παγκόσμιων υδατικών πόρων, φαινόμενο που με βεβαιότητα θα οδηγήσει σε μείωση του νερού σε πολλές περιοχές του πλανήτη
.Με την ταχύτητα που λιώνουν οι πάγοι σήμερα και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πλήττουν όλο και ποιο συχνά όλο τον πλανήτη, είναι επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ η συνετή διασφάλιση και διαχείριση των υδατικών πόρων, ώστε να περιοριστεί και να αποφευχθεί το φαινόμενο της άνισης κατανομής και της λειψυδρίας τα επόμενα χρόνια.
Υπάρχουν 263 διασυνοριακοί υδάτινοι διάδρομοι που ενώνουν 145 χώρες και εκτιμάται ότι η έλλειψη νερού θα λειτουργήσει ως καταλύτης για πιθανές συγκρούσεις μεταξύ πολλών κρατών στο μέλλον. Πάνω από 300 διεθνείς συμφωνίες έχουν γίνει για το νερό, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό, ότι οι κοινοί υδατικοί πόροι συντελούν ή μπορούν να συντελέσουν ως παράγοντας ειρήνης, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών.
Τα προγράμματα διαχείρισης και εξοικονόμησης του νερού θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα, ώστε να δημιουργηθούν έγκαιρα αποθέματα νερού όπου δεν υπάρχουν σήμερα, αλλά να διασφαλιστούν και να προστατευτούν τα ήδη υπάρχοντα.
Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν σήμερα καμία πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Η UNESCO υποστηρίζει ότι το 80% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών υποφέρει από ασθένειες που συνδέονται με το νερό, ενώ 3εκατ. Άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας νερού που καταναλώνουν. Τα στοιχεία αυτά δεν τιμούν την ανθρωπότητα του 21ου αιώνα. Την ίδια στιγμή παρατηρείται μια αδικαιολόγητη σπατάλη πόσιμου νερού, στις περιοχές που παρουσιάζονται ακόμη πλεονάσματα υδατικών πόρων. Αποτελεί ευθύνη όλων μας η αλλαγή της εσφαλμένης αυτής νοοτροπίας. Είναι πρόκληση για όλη την κοινωνία μας η ορθολογική διαχείριση του νερού. Από εμάς εξαρτάται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου