Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

«ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΕΛΙΔΟΝΟΦΩΛΙΕΣ»


Την Τρίτη 29 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε το λαϊκό έθιμο «Χελιδονίσματα», που επρόκειτο να γίνει 21 Μαρτίου αλλά αναβλήθηκε λόγω καιρού. Η εκδήλωση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα περιβαλλοντικών δράσεων του Δήμου Βέροιας «Αλλάζουμε συνήθειες, διασφαλίζουμε το μέλλον».
Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας - Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Αγωγής με το Δήμο Βέροιας, κλήθηκαν μαθητικές ομάδες οι οποίες αναβίωσαν το λαϊκό έθιμο «χελιδονίσματα». Στην εκδήλωση συμμετείχαν 236 μαθητές , ένα νηπιαγωγείο, τέσσερα σχολεία και δεκατρείς τάξεις Α΄και Β΄ δημοτικού.

Από το πρωί οι μαθητές φορώντας στεφανάκια με λουλούδια στο κεφάλι και κρατώντας χάρτινα χελιδονάκια, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους ανήγγειλαν τον ερχομό της άνοιξης καλωσορίζοντας τους προαγγέλούς της τα χελιδόνια, τραγουδώντας «τα χελιδονίσματα» σε διαδρομές της πόλης, κατέληξαν στο Δημαρχείο της.

Στο τέλος συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βέροιας και μετέφεραν το μήνυμα της άνοιξης, της ελπίδας, της αναγέννησης και της χαράς με «τα κάλαντα της άνοιξης». Εκεί τους υποδέχθηκαν η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας κ. Νικόλαος Μαυροκεφαλίδης.
Κατόπιν τα παιδιά με ενθουσιασμό συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δημαρχείου, όπου είχαν στηθεί εργαστήρια κατασκευής χελιδονοφωλιάς από πηλό, για να κατασκευάσουν τη δική τους φωλιά.
Οι μικροί μαθητές με τη βοήθεια των δασκάλων τους και των εθελοντών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κατασκεύασαν φωλιές, προσφέροντας έτσι στους φτερωτούς μας φίλους έτοιμες κατοικίες. Η εκδήλωση διακόπηκε λόγω καιρού και η δράση συνεχίστηκε στα σχολεία τους.
Το όλο πρόγραμμα υποστήριξαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας κ. Νικόλαος Μαυροκεφαλίδης και οι υπεύθυνοι των γραφείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων κ. Βασιλεία Μάνια και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Χάρης Κουρουζίδης.

Τα σχολεία που συμμετείχαν στη δράση ήταν:

  1. Οι Α΄1, Α΄2, Β΄1, Β΄2, τάξεις του 9ου Δημοτικού με τις δασκάλες τους κ. Μιχαλάκη Ξανθίππη, Γραμματικού Ελένη, Καπετανάκη Ευμορφία, Γρατσιάνου Αμυγδαλιά.
  2. Οι Α΄1, Α΄2, Β, τάξεις και το Νηπιαγωγείο του 14ου Δημοτικού με τις δασκάλες τους κ. Μαραντίδου Ελπίδα, Αναστασίου Γεωργία, Τριανταφυλίδου Γεωργία και τη Νηπιαγωγό κ. Μανωλοπούλου Ιωάννα.
  3. Οι Α΄, Β΄, τάξεις του 16ου Δημοτικού με τις δασκάλες τους κ. Μαυροπούλου Δέσποινα, Μπαντή Μαρία.
  4. Οι Α΄1, Α΄2 τάξεις του 8ου Δημοτικού με τις δασκάλες τους κ. Τσίλη Παναγιώτα, Παπαδοπούλου Χριστίνα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...