Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

8η Μάρτη : Ημέρα της γυναίκας


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε το 1910. Κατά τη Δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη των Σοσιαλιστριών, στην Κοπεγχάγη, μετά από πρόταση της σοσιαλίστριας Κλάρας Τσέτκιν, καθιερώθηκε η συγκεκριμένη ημέρα προς τιμήν των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας των βιοτεχνιών της Νέας Υόρκης, που στις 8 Μάρτη του 1857 ξεσηκώθηκαν, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίες, λιγότερες ώρες εργασίας και ίση αμοιβή με τους άνδρες συναδέλφους τους. Η απεργία αυτή βάφτηκε με αίμα, καθώς η αστυνομία διέλυσε βίαια την κίνησή τους αυτή. Όμως, δεν κατάφερε να καταπνίξει και το κίνημα που είχε δημιουργηθεί.

Το 1977 η 8η Μάρτη καθιερώνεται και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
Η 8η Μάρτη δεν είναι μόνο η ημέρα που θα πρέπει να θυμόμαστε τη γυναίκα, με ευχολόγια και λουλούδια. Είναι η μέρα του χρόνου που θα πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό μας, και να βλέπουμε πόσο έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία στον τομέα της πραγματικής ισότητας των δύο φύλων. Πόσο πραγματικά σήμερα, μπορεί η γυναίκα να αναπτύσσει την προσωπικότητά της, χωρίς να εμποδίζεται από παρωχημένα στερεότυπα και να προσφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία της.
Έχουμε προχωρήσει αρκετά ως κοινωνία. Η δεδομένη κρίση της οικονομίας, και ουσιαστικά της κοινωνίας μας, έχει οδηγήσει και τη σύγχρονη Ελληνίδα μπροστά σε πολλά αδιέξοδα. Ρόλος και στόχος του Τομέα μας είναι να καταφέρουμε να βοηθήσαμε τις γυναίκες να ξεπεράσουμε αυτά τα αδιέξοδα και να βρούμε τις λύσεις σε αυτά. Βοηθώντας έτσι, ουσιαστικά, την ίδια την κοινωνία μας, στο σύνολό της.
Τη σημασία όλων των ανωτέρω αναδείξαμε και αναπτύξαμε στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Τομέας μας με θέμα «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ : Ίσες Ευκαιρίες και Ισότητα των Φύλων στον 21ο αιώνα: Ενδυνάμωση των Γυναικών» και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Μαρτίου, στα Γραφεία του ΠΑΣΟΚ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...