Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

«Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων». Δικηγόροι – Μηχανικοί. Εισηγητής της Πλειοψηφίας ο Μάρκος Μπόλαρης




 Στη συνέχεια των συνεδριάσεων της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων». (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση) εισηγητής της πλειοψηφίας ήταν ο βουλευτής Σερρών, Μάρκος Μπόλαρης.
Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου που εξετάσθηκε στη συνεδρίαση 11/02/2011 αφορά, όπως τόνισε ο κ. Μπόλαρης περιορισμούς στην πρόσβαση και στην άσκηση επαγγελμάτων και όχι, όπως έχει λεχθεί, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αίρει αδικαιολόγητους περιορισμούς σε εκατοντάδες επαγγέλματα, που είναι απαγορευτικοί σε σχέση με την πρόσβαση και την άσκηση αυτών των επαγγελμάτων. Παρά την κατάργηση των περιορισμών το Σ.Ν προβλέπει μια κρίσιμη ασφαλιστική δικλείδα όπου ελευθερία του επαγγέλματος θα περιορίζεται μόνον όταν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Ο κ. Μπόλαρης επεξήγησε πως το νομοσχέδιο θίγει ζητήματα, τα οποία αφορούν χρόνιες αγκυλώσεις της ελληνικής κοινωνίας. Μια από αυτές την αντιμετωπίζουμε στο δικηγορικό κλάδο, όπου ο αριθμός των πτυχιούχων Νομικής που υπάρχει στη χώρα μας, από τον οποίο προκύπτει ο αριθμός δικηγόρων, συμβολαιογράφων κ.λπ., είναι εξαιρετικά μεγάλος. Είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχει ανάγκη η χώρα. Με το προτεινόμενο Σ.Ν. θίγονται ζητήματα που θα έπρεπε η ελληνική κοινωνία να τα είχε αντιμετωπίσει πολύ νωρίτερα. Καθώς, όμως, όλο αυτό το διάστημα πορευόμασταν αμέριμνοι με ένα λάθος αναπτυξιακό πρότυπο και ήμασταν εξαιρετικά χαρούμενοι όταν τα παιδιά μας εισάγονταν στη Νομική Σχολή, σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν δεκάδες, χιλιάδες νέα παιδιά, δικηγόροι, που δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα έξοδα τους. Με μια σειρά μέτρων όπως η κατάργηση των γεωγραφικών ορίων στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας διευρύνονται οι δυνατότητες άσκησης της δικηγορίας. Η πρόταση του κ.Μπόλαρη για καταβολή του ποσοστού αναφοράς στους διαδόχους φορείς των Ταμείων Προνοίας των επαρχιακών Δικηγορικών Συλλόγων, έγινε αποδεκτή και από τον εισηγητή της μείζονος αντιπολίτευσης.
Στη συνέχεια της συζήτησης ο βουλευτής Σερρών και εισηγητής της πλειοψηφίας αναφέρθηκε στις διατάξεις που αναφέρονται στα επαγγέλματα των μηχανικών. Υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία του πολίτη που προσφεύγει σε υπηρεσίες μηχανικών να ζητήσει η διοικούσα επιτροπή του Τ.Ε.Ε., όταν περιέρχεται στην αντίληψή της περίπτωση συνομολογήσεως από μηχανικό σύμβασης τις οποίας η αμοιβή φαίνεται ασυνήθιστα χαμηλή, έγγραφη αιτιολόγηση του ύψος της, ζητώντας διευκρινίσεις που κρίνει σκόπιμες. Εφόσον οι εξηγήσεις του ενδιαφερομένου δεν κριθούν ικανοποιητικές, η διοικούσα επιτροπή του Τ.Ε.Ε. μπορεί να ασκεί πειθαρχική δίωξη. Η διάταξη αυτή επιχειρεί να εξασφαλίσει την αξιοπρέπεια των μηχανικών από περιπτώσεις όπου επιβάλλεται από ισχυρούς η κατώτατη δυνατή αμοιβή. Ο κ. Μπόλαρης ανέφερε ότι η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων ζήτησε στην πρόσφατη ολομέλειά της αντίστοιχη διάταξη και για τους δικηγόρους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...