Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Η πρόκληση της αγροτικής ανάπτυξης ποιότητας.. σε εποχή κινητοποιήσεων


Σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών που προωθούνται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την σταδιακή αποδέσμευση της παραγωγής από τις επιδοτήσεις, η πρόκληση για την χώρα μας  και ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο είναι η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής στην κατεύθυνση  που θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου , ιδιαίτερα μάλιστα η αξιοποίηση του αγροδιατροφικού πλεονεκτήματος.

Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα συνδέεται με τον ριζικό επαναπροσανατολισμό της παραγωγής με προϊόντα ποιóτητας, πιστοποιημένα , καινοτόμα , ασφαλή για τη δημόσια υγεία που δεν θα αφήνουν το παραμικρό περιθώριο ενοχοποίησης για διατροφική κρίση και θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή, άρα προϊόντα που κατακτούν θέση στην ευρωπαϊκή αγορά λόγω της ποιότητάς τους  και πετυχαίνουν αντίστοιχες τιμές. .
Σ΄ αυτή τη κρίσιμη στιγμή  για τους αγρότες και την ελληνική περιφέρεια η Κυβέρνηση   παρεμβαίνει στην Κεντρική Μακεδονία , όπως εξειδίκευσε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με μια σειρά μέτρων και προωθεί δράσεις για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του αγροτικού ζητήματος στη λογική της αύξησης της ανταγωνιστικότητας  της εξωστρέφειας και της αύξησης του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος.
Ο Υπουργός κ. Κώστας Σκανδαλίδης περιέγραψε τα πρώτα βήματα για να καταστεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει πως με τη στροφή στην επεξεργασμένη και ολοκληρωμένη αγροτική παραγωγή, με βάση την ποιότητα την καινοτομία και το σεβασμό στους φυσικούς πόρους,  μπορούμε να προσδοκούμε ένα νέο ξεκίνημα για την αγροτική οικονομία:
   α) Το «Καλάθι των Προϊόντων» της Κεντρικής Μακεδονίας, επώνυμων και ποιοτικών,
    β)η δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου της αγροτικής παραγωγής,        
    γ)του Κέντρου αγροτικής Τεχνολογίας και Έρευνας,
    δ) του Δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων και
    ε) η συνεργασία με άλλες χώρες (Ισραήλ) για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καινοτομίας στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα,
είναι η απάντηση στην πρόκληση της σημερινής συγκυρίας. Για να πετύχουμε τους στόχους μας αλλάζουμε νοοτροπία, και στοχεύουμε στη διείσδυση του επώνυμου ελληνικού αγροτικού προϊόντος στις ξένες αγορές με τιμές που θα διασφαλίζουν το εισόδημα των αγροτών.
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική παρέχει τη δυνατότητα για διαφοροποίηση, κατά περιοχές, της αγροτικής πολιτικής. Οι τοπικές και παραδοσιακές καλλιέργειες της Μακεδονίας μπορούν να καλύψουν με την ποιότητά τους, τη γεύση τους, την οργανοληπτική και αγρονομική τους σύνθεση, τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες. Χρειάζεται όμως να στραφούμε σε μια πολύμορφη γεωργία που θα ενσωματώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου. Η δυναμική ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη διεθνή αγορά θα πρέπει να βασισθεί στην ποιότητα, στον καινοτομικό τους χαρακτήρα.
Οι προκλήσεις των ξένων αγορών που επιζητούν το ασφαλές, ποιοτικό, πιστοποιημένο, με ονομασία προέλευσης προϊόν υποδεικνύουν τα περιθώρια άσκησης μιας νέας πολιτικής, αυτήν που επεξεργάζεται και προωθεί η Κυβέρνηση, με τον παράλληλο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Προχωρούμε  στην κατεύθυνση αυτή απορρίπτοντας τη μίζερη διαχειριστική λογική που μας οδήγησε στην κρίση του αγροτικού τομέα.
Γιαυτό δηλώσεις, όπως αυτές που διατυπώθηκαν πρόσφατα με ευκαιρία τις κινητοποιήσεις των αγροτών από τον Περιφερειάρχη κ. Π. Ψωμιάδη, αποκαλύπτουν έλλειψη επίγνωσης των πραγματικών προβλημάτων της αγροτικής παραγωγής, κινούνται στη  καταστροφική λογική «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» ! Συνάδουν σε μια θλιβερή πολιτική  που με τις πρακτικές της οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία.
Ούτε μπορούν να αποτελούν άλλοθι, για να παραμερίσουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος της αγροτικής παραγωγής, οι υπερβάλλουσες ενέργειες  στον Προμαχώνα. Είναι σαφές πώς άλλο ανοιχτά τα σύνορα στον Προμαχώνα για την  εξασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων , οχημάτων, αγαθών , άλλο η διαμαρτυρία των αγροτών με νόμιμη παράταξη των οχημάτων εκατέρωθεν του δρόμου κι άλλο οι υπερβολές με συλλήψεις και χειροπέδες. 
Το κρίσιμο σήμερα για τους αγρότες και την περιφέρεια της χώρας είναι ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρεμβαίνει με σχέδιο  για την αγροτική παραγωγή , εστιάζεται στην υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων  στον τομέα της αγροδιατροφής και απευθύνεται στο νέο αγροτικό κόσμο, που με την επαγγελματική του κατάρτιση και κοινωνική του καταξίωση  θα ανταποκριθεί στις επιτακτικές προκλήσεις του σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...