Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Περιφερειακό τμήμα Νάουσας


Δράσεις Έτους 2010

Από το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νάουσας, κατά την διάρκεια του 2010, πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις :

Τμήμα Εθελοντών Νοσηλευτικής

- Δόθηκαν πληροφορίες και έγινε επικοινωνία με αρμοδίους φορείς, προκειμένου συμπολίτες μας με προβλήματα υγείας ή προβλήματα κοινωνικής φύσης ( επιδόματα, συντάξεις, παροχές) να βρούν λύση σ΄αυτά και να γνωρίζουν τι δικαιούνται και πού πρέπει να απευθυνθούν.-
- Έγιναν επισκέψεις σε σπίτια ασθενών ή γερόντων και παρακολούθηση της υγείας τους, με μέτρηση αρτηριακής πίεσης, σακχάρου ή χορήγηση φαρμάκων ( ενέσεις κ.λ.π), και βοηθήθηκαν τόσο σωματικά , όσο και ηθικά με την παρουσία των Εθελοντών και την φροντίδα που τους δόθηκε.
- Συμμετοχή στην νοσηλεία ασθενών στο Νοσοκομείο, παρέχοντας βοήθεια στις νοσηλεύτριες, στους ασθενείς , αλλά και στους συγγενείς τους .
- Συνοδεία ασθενών προκειμένου να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και για συνταγογραφήσεις φαρμάκων.
- Μέσα από το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας έγινε εκπαίδευση συμπολιτών μας σε θέματα Πρώτων Βοηθειών.




Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, αποτελεί την μεγαλύτερη εθελοντική δύναμη πρώτων βοηθειών και διάσωσης στην Ελλάδα.
Τα μέλη του, εκπαιδεύονται κατάλληλα, ώστε να επεμβαίνουν καθοριστικά σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όλο το 24ωρο.
Σε καιρό ειρήνης ο Σαμαρείτης είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, οι οποίες αφορούν την υγειονομική κάλυψη αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, την εκπαίδευση πολιτών σε ζητήματα πρώτων βοηθειών κ.α.
Το σύνολο των ωρών που προσφέρθηκαν υγειονομικές καλύψεις έφτασε τις 502 ώρες, με συμμετοχή σε 86 δραστηριότητες.
  • Παννελήνιο Πρωτάθλημα τέννις στον αγιο Νικόλαο, στο ΔΑΚ Βέροιας και στις Σαραντόβρυσες
  • Αγώνες ΤΑΕΚDO DO
  • Όλες τις Θεατρικές Παραστάσεις του Πολιτιστικοιύ Οργανισμού Βέροιας
  • Ετήσια συνάντηση του Ιππικού Όμιλου Νάουσας
  • Ποδηλατικό γύρο Νάουσας και Δρόμο Θυσίας
  • Αγώνες Ορεινού τρεξίματος 3-5 Πηγάδια



Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας

Οι Ομάδες Κοινωνικής πρόνοιας ανέπτυξαν τις εξής δράσεις:
  • Η εθελοντική ομάδα “Κατ΄οίκον επισκέψεις” κράτησε συντροφιά και εμψύχωσε σε εβδομαδιαία βάση, πάσχοντες συμπολίτες μας
  • Η ομάδα “φροντίδα ηλικιωμένων”, πραγματοποίησε τακτές επισκέψεις στο Γηροκομείο, κρατώντας συντροφιά στους τροφίμους
  • Η ομάδα “στήριξης Ατόμων με αναπηρία” βοήθησε στις εκθέσεις τα παιδιά από το ΥΦΑΔΙ
  • Επίσης κάθε Τρίτη παραλαμβάνουν και τακτοποιούν ρούχα, παιχνίδια, παπούτσια και οτιδήποτε άλλο χρήσιμο αντικείμενο, που ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας προσφέρουν για να διατεθούν σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.
  • Συνολικά βοηθήθηκαν 523 οικογένειες και μεμονωμένα άτομα με ιματισμό, τρόφιμα, είδη καθαριότητας κ.α. Μοιράστηκαν επίσης 5 τόνοι ζυμαρικά.
  • Το τμήμα παρέλαβε και διαχειρίστηκε δωρεές τροφίμων, ιματισμού, υγειονομικού υλικού και άλλων ειδών, από 494 ιδιώτες και καταστηματάρχες της πόλης μας.
  • Οργάνωσαν και ετοίμασαν δέματα για το Πάσχα και τα Χριστούγεννα και δόθηκε οικονομική βοήθεια σε άπορες οικογένειες και μοναχικά άτομα της πόλης μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Κάθε μήνα γίνεται εκπαίδευση όλων των εθελοντών της Κοινωνικής Πρόνοιας και προγραμματίζονται οι δράσεις του επόμενου μήνα.

Μια νέα δράση είναι η ίδρυση Τμήματος Νεότητας, που έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα πρώτων βοηθειών, εθελοντισμού, προστασίας περιβάλλοντος κ.α.

- Κατά την διάρκεια του έτους όλα τα μέλη του Τμήματος συμμετείχαν σε κοινωνικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις.
- Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Ερυθρού Σταυρού της πόλης μας στην αποφυλάκιση πολύτεκνου άπορου πατέρα, ο οποίος για ασήμαντο ποσό θα έπρεπε να εκτίσει ποινή 5 μηνών.
- Με ενέργειες του Δ.Σ. και την βοήθεια συμπολιτών μας, νεαρός ασθενής με πολύ σοβαρό πρόβλημα, νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Θεσσαλονίκη
- Δόθηκε ενίσχυση σε άπορους ασθενείς για μετακινήσεις σε νοσοκομεία και χειρουργικές επεμβάσεις
- Μια πολύ αξιόλογη δράση είναι η βοήθεια σε οικονομικούς μετανάστες νεαρής ηλικίας, που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και βρίσκονται κρατούμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας. Εβδομαδιαίως, σε τακτά διαστήματα, τους προσφέρεται σπιτικό φαγητό, που παρασκευάζουν μέλη του Δ.Σ. και ευαισθητοποιημένες συμπολίτισσες μας, Επίσης τους προμηθεύουν ρουχισμό, φάρμακα και τους προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη.

Προκειμένου να διευρύνουμε το έργο μας και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, η δική σας βοήθεια είναι απαραίτητη. Γι αυτό ζητούμε πληροφορίες από την καθεμία και τον καθένα σας για άτομα που χρειάζονται την βοήθειά μας, είτε στο σπίτι ή στο Νοσοκομείο, έτσι ώστε να καταγράψουμε τις ανάγκες τους και να ανταποκριθούμε καλύτερα σ’ αυτές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο τμήμα Νάουσας δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό του Ε.Ε.Σ. και όλες οι δράσεις γίνονται από τα μέλη του.
Το γραφείο είναι ανοικτό κάθε Τρίτη 6-8 το απόγευμα και τα μέλη του Δ.Σ είναι πάντοτε εκεί, για να βοηθήσουν και να εμψυχώσουν κάθε συμπολίτη μας που χρειάζεται βοήθεια.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 23320 29672 κιν 6978677152.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...