Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Δράσεις του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Βέροιας


Το Δ.Σ. της ΕΣΓΚ Α/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Βέροιας το χρονικό διάστημα που μας πέρασε πραγματοποίησε τις εξής επαφές.

1. Σύσκεψη για τις συνενώσεις – συγχωνεύσεις
Το Δ.Σ. συμμετείχε σε σύσκεψη, που διοργανώθηκε κατόπιν αιτήματος μας, για το φλέγον θέμα των συνενώσεων στην εκπαίδευση με τη συμμετοχή του αρμόδιου Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας – Παιδείας και Αλληλεγγύης κ. Χατζηαθανασίου και του Διευθυντή της Α/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας κ. Διαμαντόπουλο. Στη σύσκεψη αυτή το Δ.Σ. εξέφρασε την αντίθεσή του σ’ αυτή τη συζήτηση περί συνενώσεων σχολικών μονάδων διότι αυτή δεν προκύπτει μέσα από μια παιδαγωγική διαδικασία, αλλά γίνεται με γνώμονα οικονομικούς όρους. Ζητήσαμε από μεν τον προϊστάμενο της Α/θμιας Εκπ/σης κ. Διαμαντόπουλο να μας ενημερώσει για την εισηγητική προς το υπουργείο έκθεσή του και από τον Αντιδήμαρχο να μας οριοθετήσει τις κόκκινες γραμμές που ο Δήμος βάζει στη διαδικασία αυτή.

Από το αποτέλεσμα της σύσκεψης το Δ.Σ. δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο, αφού αφενός ο Προϊστάμενος της Α/θμιας Εκπ/σης κ. Διαμαντόπουλος μας γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται να προτείνει καμία συνένωση όχι μόνο στην πόλη της Βέροιας αλλά και σε καμία σχολική μονάδα στα χωριά, πλην του Δ.Σ. Σφηκιάς το οποίο προτείνεται να συνενωθεί με αυτό των Ριζωμάτων και αφετέρου από τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Χατζηαθανασίου για μη αποδοχή καμιάς απόπειρας για σαρωτικές συνενώσεις και για κοινή αντίδραση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όσον αφορά το Δ.Σ. Σφηκιάς - με εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων συναντηθήκαμε και μας εξέθεσαν τις απόψεις τους - όπως και για κάθε προτεινόμενη προς συνένωση σχολική μονάδα, το Δ.Σ. έχει την άποψή ότι η όποια συνένωσή του θα πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών. Πεποίθησή μας είναι ότι το αγαθό της εκπαίδευσης δε πρέπει να διαχειρίζεται με αυστηρά οικονομικούς όρους, αλλά κυρίως με παιδαγωγικά κριτήρια.


2. Σύσκεψη για τη σχολική στέγη

Τη Δευτέρα 14/2/2011 η ΕΣΓΚ συμμετείχε σε σύσκεψη για τη σχολική στέγη με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας – Παιδείας και Αλληλεγγύης κ. Χατζηαθανασίου, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Λαζαρίδη και τους προϊσταμένους Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας κ. Διαμαντόπουλο και κ. Φλυτούρη αντίστοιχα. Η σύσκεψη αυτή είχε διερευνητικό και ενημερωτικό κυρίως χαρακτήρα και από την Ένωση τέθηκε ως άμεση προτεραιότητα και επιτακτική ανάγκη το ζήτημα της ανέγερσης δύο (2) νέων διδακτηρίων στην πόλη μας, που θα ανακουφίσουν τις ασφυκτικά γεμάτες σχολικές αίθουσες. Καταστήσαμε σαφές πως για μας αποτελεί αναγκαιότητα να περάσουμε από την ατέρμονη διαδικασία των συσκέψεων στη διεκδίκηση, στη δράση και στην κατασκευή διδακτηρίων, τα οποία επί 20 συναπτά έτη η πόλη μας τα έχει στερηθεί και τα δικαιούται. Επίσης ζητήσαμε από τους αρμόδιους αντιδημάρχους στο νέο διευρυμένο Δήμο μας να δεσμευτούν οικόπεδα για σχολική στέγη. 

Την πρώτη αυτή σύσκεψη διαδέχθηκε επόμενη την Παρασκευή 25/2/2011 όπου συμφωνήθηκαν από όλες τις πλευρές οι εξής άξονες:

Α. Σε πρώτη φάση να δοθεί προτεραιότητα στο νέο σχολείο στα Γιοτζαλίκια, έργο το οποίο εκτιμάται από το Δήμο ότι είναι πιο ώριμο. Το νέο αυτό σχολείο θα χρησιμοποιηθεί για να μετακομίσουν το 1ο και 7ο Γυμνάσιο Βέροιας καθώς και το 2ο Λύκειο, τα κτίρια των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για μεταστέγαση του 16ου Δ.Σ. Βέροιας και τριών ακόμα νηπιαγωγείων (3ο , 14ο και 16ο) , ενώ παράλληλα θα αποσυμφορηθούν τα 3ο, 14ο και 5ο δημοτικά σχολεία της πόλης μας, τα οποία ασφυκτιούν και πολλοί μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε τριτοκοσμικές συνθήκες (σε υπόγειες αίθουσες πλήρως ακατάλληλες, δίπλα σε καυστήρες κ. ά.)

Β. Να ανεγερθεί νέο Νηπιαγωγείο στη περιοχή του Σταδίου της Βέροιας, στο οποίο θα στεγασθεί το 4ο Νηπιαγωγείο, που συστεγάζεται με το 4ο Δημοτικό. Με τη παρέμβαση αυτή θα δοθεί λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το 4ο Δ.Σ., αφού θα αποδεσμευτούν οι 3 αίθουσες που σήμερα χρησιμοποιεί το νηπιαγωγείο και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του δημοτικού σχολείου.

Γ. Στο άμεσο διάστημα να γίνει προσθήκη δύο νέων αιθουσών στο 2ο Δ.Σ. Βέροιας.

Δ. Σε δεύτερη φάση να διεκδικηθεί η ανέγερση σχολικής μονάδας που θα απαντάει στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αναπτυσσόμενη περιοχή της οδού Πιερίων.

Η ΕΣΓΚ Α/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Βέροιας απεχώρησε από αυτές τις συσκέψεις με συγκρατημένη αισιοδοξία. Αίσθησή μας είναι ότι μετά από πολύ καιρό ο αγώνας και οι αγωνίες των γονιών, η συνεργασία του συλλόγου μας με τους φορείς της εκπαίδευσης και κυρίως με το Δήμο της Βέροιας μπορούν και πρέπει να αποδώσουν καρπούς. Θέλουμε να πιστεύουμε πως ο Δήμος από τη πλευρά του θα κάνει ότι μπορεί για να διεκδικεί από τη κεντρική εξουσία τους απαραίτητους πόρους και σε αυτή την προσπάθεια η Ένωση Γονέων θα είναι στη πρώτη γραμμή.
Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων
Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Βέροιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...