Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΣΤΗΝ AFTODIOIKISI.GR: «ΝΑΙ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ


Θετικός στην καθιέρωση της Δημοτικής Φορολογικής Ενημερότητας που ζητούν οι δήμοι  να ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, εμφανίζεται με δήλωσή του στην aftodioikisi.gr ουπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Ο κ. Ραγκούσης τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν τα έσοδα των δήμων που είναι και ένα από τα βασικά ζητούμενα της πολιτικής της κυβέρνησης:
«Eίμαι θετικός στη θεσμοθέτηση της φορολογικής δημοτικής ενημερότητας. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ στην αύξηση των εσόδων των δήμων, ένας στόχος που αποτελεί βασική  επιδίωξη των πολιτικών μας, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου όχι μόνο στο σκέλος των εξόδων  αλλά και στο σκέλος είσπραξης των εσόδων», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

ΚΕΔΚΕ: Κρίσιμη για να γίνουν αποτελεσματικοί οι μηχανισμοί είσπραξης
Να σημειωθεί ότι με υπόμνημα που έχει στείλει στο υπουργείο Οικονομικών η ΚΕΔΚΕ η καθιέρωση της Δημοτικής Φορολογικής Ενημερότητας χαρακτηρίζεται «κρίσιμη παράμετρος στην εφαρμογή μέτρων κατοχύρωσης αποτελεσματικών μηχανισμών είσπραξης».
Στο ίδιο κείμενο τονίζεται επίσης ότι η θεσμοθέτησή της είναι εφικτή στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», δεδομένου ότι «ο Ν. 3852/2010, επιβάλλει την παρακολούθηση της βεβαίωσης και είσπραξης των δημοτικών τοπικών εσόδων, αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών για αυτό, δεδομένου ότι η διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης είναι μάλλον αλυσιτελής και ατελέσφορη, λόγω του μικρού ύψους των δημοτικών απαιτήσεων, του χρόνου που απαιτείται του ισχνού οικονομικού αποτελέσματος».
Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ η Δημοτική Φορολογική Ενημερότητα θα λειτουργεί ανάλογα με την φορολογική ενημερότητα που δίνεται από τις ΔΟΥ και θα ζητείται σε συναλλαγές όχι μόνο με τους δήμους αλλά γενικότερα με το Δημόσιο.
Θετικό και το υπουργείο Οικονομικών
Να σημειωθεί ότι το θέμα έχει συζητηθεί στις συναντήσεις των εκπροσώπων της ΚΕΔΚΕ με τους ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, οι οποίοι έχουν εκφραστεί θετικά για την ένταξή σχετικής ρύθμισης στο φορολογικό νομοσχέδιο.
Οι υπόλοιπες προτάσεις της ΚΕΔΚΕ
Στο ίδιο υπόμνημα η ΚΕΔΚΕ ζητά επίσης:
-          Να δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού των χρεών των δήμων με τρίτους,
-          Να επανακαθοριστούν τα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και κέντρων εστίασης και διασκέδασης από το 0,5% που τα μείωσε η κυβέρνηση της ΝΔ σε 2% και η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης τους να γίνεται μαζί με αυτή του ΦΠΑ.
-          Να αποσαφηνιστούν και να αξιολογηθούν φόροι και τέλη με βάση τα πραγματικά τους χαρακτηριστικά. (για παράδειγμα «φόροι χαρακτηρίζονται ως τέλη (τέλος ακίνητης περιουσίας, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος εκδιδομένων λογαριασμών), ενώ κρατικές επιχορηγήσεις (φόρος ζύθου) καταχωρούνται ως φόροι», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΚΕΔΚΕ)
-          Να αποκεντρωθεί το φορολογικό σύστημα (με τη μεταφορά για παράδειγμα των κτηματολογικών γραφείων στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ) και να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να έχουν λόγο στον καθορισμό της φορολογικής βάσης και στην επιλογή του φορολογικού συντελεστή.
-          Να δημιουργηθούν κατάλληλα εισπρακτικά εργαλεία και μηχανισμοί στους δήμους για φόρους όπως ο ΦΑΠ
-          Να αυξηθούν τα ποσοστά απόδοσης του ΦΑΠ, «ώστε να καλύπτεται η άσκηση των μεταφερθεισών αρμοδιοτήτων και μελλοντικά (με νέα αύξηση) να υποστηρίξουν περισσότερη αποκέντρωση».

1 σχόλιο:

  1. ase mas re ragkousi se ligo tha mas zitate enimerotita kai tous logariasmous tis dei kai tou ote. Deite tin Aigypto kai na kserete pos einai i konta i ora sas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...